Lånekalkyl
Funderar du på hur mycket du kan låna? En lånekalkyl är en detaljerad uträkning av ditt lån och ger en bild av månadskostnaden för olika lånebelopp. Det är ett bra sätt att se hur lånet kommer påverka din privatekonomi.
Genom att använda lånekalkylatorn nedan kan du snabbt få en uppskattning av vad ett privatlån skulle kunna kosta dig. På den här sidan går vi även igenom hur du på egen hand kan lägga upp en kalkyl för ditt privatlån.
Snabbval
Lånekalkyl för privatlån
När du ska låna pengar är det viktigt att du har koll på vad lånet kommer kosta dig och hur det kommer påverka din privatekonomi. Kanske vet du med dig hur mycket du behöver låna, men funderar på om du kommer ha råd med månadskostnaden och undrar vilken återbetalningstid du bör välja? Då kan en lånekalkyl vara användbar.
Genom att experimentera med olika parametrar i en lånekalkyl (som belopp och löptid) kan du ta reda på vilket belopp och återbetalningstid som passar dig och din ekonomiska situation. Till exempel: En längre löptid innebär en lägre månadskostnad, men resulterar i en högre total kostnad. Ofta behöver man hitta en balans mellan dessa.
Du vill förstås inte betala mer än nödvändigt för ditt lån, samtidigt som månadskostnaden måste vara rimlig i förhållande till inkomst och andra utgifter. Oavsett vad du ska låna till är det bra att få en ordentlig överblick.
I en lånekalkyl anger du lånebelopp, amorteringstid, effektiv ränta (alternativt nominell ränta + avgifter), samt om det är rak amortering eller annuitet. Utifrån denna information kan du sedan räkna ut följande om ditt lån:
- Månadskostnad – Vad kommer du få betala i månaden för lånet?
- Total lånekostnad – Hur mycket kommer lånet kosta i sin helhet?
Så gör du en egen lånekalkyl
Genom att göra en lånekalkyl kan du se om ditt tänkta lån kommer rymmas i din budget. Du vill vara säker på att du kan betala tillbaka hela summan utan att du försätter dig själv i ekonomisk knipa. Se därför till att ta höjd för eventuella räntehöjningar i din uträkning. Då räntan på privatlån ofta är rörlig kan månadskostnaden ändras.
För att göra en lånekalkyl behöver du ta fram följande uppgifter:
- Det belopp du vill låna
- Hur lång löptid du vill ha
- Vilken ränta som gäller
- Avgifter och övriga kostnader
Vi tar ett exempel där vi utgår från att du vill låna 50 000 kronor för att köpa en bil. För att veta vad ett sådant lån faktiskt skulle kosta dig gör du en lånekalkyl innan du bestämmer dig.
Du vill ha en återbetalningstid på 1 år och räntan är 5 %. Det första du måste göra är att multiplicera räntesatsen (5 / 100 = 0,05) med lånebeloppet för att få fram räntekostnaden.
Sedan adderas räntekostnaden och ev. avgifter med lånebeloppet för att få totalkostnaden.
Det blir alltså: 0,05 x 50 000 = 2 500 + 50 000 + 500 (uppläggningsavgift) = 53 000 kr
För att räkna ut månadsbeloppet delas summan med 12. Alltså: 53 000 / 12 = 4 416 kr/mån
I det här fallet blir bilen 3 000 kr dyrare och du kommer få betala dryga 4 000 kr i månaden. Nu kan du ta ställning till om det är något du har råd med och tycker är värt för bilköpet.
Lånekalkylator hos långivare och banker
Många banker, långivare och låneförmedlare har idag en lånekalkylator på sina hemsidor. På så sätt slipper du själv göra uträkningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att de siffror som används i en lånekalkylator inte är specifika för dig, utan är generella exempel. Vilken ränta, och därmed kostnad, du får betala sätts individuellt.
Fördelen med en lånekalkylator är att du enkelt kan se hur olika löptider påverkar månadskostnaden och den totala kostnaden för lånet. Nackdelen är att räntan ofta är bestämd på förhand. Du kan alltså inte testa hur olika räntor påverkar priset. På Konsumenternas.se hittar du en lånekalkylator där du kan ändra alla parametrar själv.
Ränta och löptid – hur hänger det ihop?
Eftersom räntan anges i procent kan den ofta upplevas som lite diffus. Om du till exempel behöver låna 100 000 kr kan det vara svårt att avgöra om en ränta på 5 % är en bra ränta och hur mycket det innebär i räntekostnader.
En mindre ränteskillnad kan innebära stora besparingar över tid och det är därför viktigt att göra en lånekalkyl, men också jämföra de banker och långivare som finns på marknaden. På så sätt kan du få en bättre bild av vad som är en låg ränta. Det är också viktigt att komma ihåg att en längre löptid innebär en högre total kostnad.
Faktum är att låneperiodens längd står i direkt relation till den totala räntekostnaden. Ju längre låneperiod, desto mer får du betala för lånet. Det är därför bra att välja kortast möjliga löptid som din ekonomi klarar av.
Är du ute efter ett privatlån?