10 praktiska tips för ett budgetvänligt bröllop
24 augusti, 2020 Elsa LötvallUnder sommaren brukar bröllopen avlösa varandra, men på grund av corona är det många som i år har fått ställa in eller skjuta upp sina bröllop. Som tur är finns fortfarande nästa år – och då börjar det bli dags att planera.
Det är dock lätt att kostnaderna för ett bröllop skenar iväg. Om ni vill ha en romantisk vigsel enligt era önskemål, samtidigt som ni har en budget som ska mötas krävs smart planering. Men vad bör ni tänka på för att lyckas?
Jo, det finns en hel del – häng med här så tittar vi på 10 praktiska tips för att få till ett budgetvänligt bröllop.
Snabbval
1. Börja planera tidigt
Ju tidigare ni börjar planera, desto mer tid har ni att få ordning på allt. Det blir färre nödlösningar och därmed kan ni ta genomtänkta beslut som gör att kostnaderna inte drar iväg mer än de behöver. Detta gäller speciellt lokalen, eftersom många av de mest populära bröllopslokalerna kan vara uppbokade flera månader i förväg.
2. Gör en budget
För att kunna hålla nere kostnaderna är det viktigt att ha en tydlig budget. Ett tips är därför att sätta en budget med ett tydligt tak för den maximala kostnaden. Där lägger ni sedan in olika poster med till exempel lokalhyra, mat och andra utgifter. Då kan ni skapa en realistisk bild av utgifterna och det hjälper er att göra prioriteringar.
3. Ta in flera offerter
Det kan löna sig att ta in flera offerter för olika tjänster kring bröllopet – till exempel catering, underhållning eller fotograf. Det är lätt att tro att de flesta företag tar ungefär lika mycket betalt, men tvärtom kan det finnas tusenlappar att spara på att jämföra och ta in några extra offerter. Nöj er inte med första bästa.
4. Lågsäsong istället för högsäsong
De allra flesta väljer att gifta sig på sommaren eller senvåren. Därför kan ett höst- eller vinterbröllop dra ned kostnaderna rejält. Såväl lokalen för vigseln som festen blir billigare, vilket skapar utrymme i budgeten.
5. Hyr eller låna
Många bröllop leder till att saker köps in för att sedan bara användas en gång. Här finns det pengar att spara – många saker kan nämligen hyras eller lånas. Några exempel är klädsel, prydnadsartiklar och bestick.
6. Mindre fest men desto större vigsel
Bröllopsfesten är oftast dyrare än själva vigseln. Att ha en stor vigsel följt av en mindre, men mer intim fest kan vara ett intressant alternativ att överväga för att hålla nere kostnaderna.
7. Bidrag istället för present
Många av oss känner redan att vi har allt vi behöver, och därför kan presenter vara överflödiga. Varför inte be om ett bidrag till bröllopet eller en kuvertavgift istället? På detta sätt får ni in pengar till bröllopsbudgeten, samtidigt som ni inte riskerar att få en mängd presenter som ni egentligen inte behöver.
8. Köp saker utomlands
Sverige är inte ett billigt land, varken gällande bröllopssaker eller alkohol. Därför kan ni få ned kostnaderna rejält genom att beställa saker från utlandet. Tänk bara på att leveranstiden kan vara lång. Alkoholkostnaderna kan också minskas drastiskt genom att köpa allt utomlands, till exempel på en border shop i Tyskland.
9. Lokal utanför storstaden
Om ni bor i en storstad som till exempel Stockholm eller Göteborg kan det vara lätt att stirra sig blind och enbart titta på lokaler i närheten av hemstaden. Detta kan vara ett misstag, för det finns ofta billigare alternativ ute på landsbygden. Dessutom kan det faktiskt vara trevligare med ett bröllop utanför stan, där det är lugnt och rofyllt.
10. Använd era kontakter
Många gånger känner vi någon som är duktig på saker som fotografering, musik eller matlagning. Ofta är dessa glada att hjälpa till (kanske mot en liten peng), vilket kan spara in en hel del pengar. Tänk också på att vänner och familj kan ha oanade talanger ni inte känner till, så varför inte höra sig för?
Räcker pengarna ändå inte?