5 sätt att lära dina barn om ekonomi

20 oktober, 2017

lär barn om ekonomi

På senare tid har frågan om svenskarnas i många delar bristande kunskap om ekonomi debatterats i dagspress och på ledande ekonomibloggar. Frågan har också utökats till att handla om barn och ungas kunskaper om ekonomi. De flesta barn får idag ingen veckopeng eller månadspeng och många gånger är deras enda kontakt med pengar när föräldrarna drar bank- eller kreditkortet i affären.

När barnen inte får hantera pengar ”som förr”, finns en risk att de får svårt att förstå pengars värde och vad lån, sparande och investeringar handlar om. Om du har barn är det därför en god idé att göra en extra insats för att låta dina barn bekanta sig med pengar både som ting (sedlar och mynt) och begrepp. På så sätt blir de bättre rustade för framtiden. Använd lek och enkla koncept för att introducera barnen till olika ekonomiska frågor. Här är 5 tips för att komma igång!

Spara och slösa

”Spara och slösa” är ett koncept som många både vuxna och barn i Sverige känner till. Spara är en flicka som förstår värdet i att spara till det hon vill ha, medan Slösa spenderar sina pengar så fort hon får dem i handen. Alla barn på mellanstadiet får ta del av Spara och Slösas äventyr i tidningen Lyckoslanten som skickas ut av Swedbank. Om du har barn i mellanstadieåldern kan du med fördel använda de resonemang som finns i Lyckoslanten för att förklara och fördjupa inom olika frågor.

Har du yngre barn kan du använda dig av flickornas respektive karaktärsdrag för att visa på exempelvis hur ett godisstopp på någon månad kan göra att barnet kan köpa något mer speciellt.

Prata med barnet på barnets språk

Grunderna i ekonomi är enkla, men ekonomins språk är inte överdrivet enkelt. För att ditt barn ska förstå dig och få en chans att börja intressera sig för ekonomi över huvud taget gäller det att du håller saker så enkla de bara kan vara.

Exempel: Du vill förklara för ditt barn att du har börjat spara för hans eller hennes körkort. Du bör då inte börja berätta om aktier och fonder, utan mer fokusera på att beskriva vad som händer med pengarna vid sparandet, det vill säga att de växer och förhoppningsvis också ger mer pengar. Det är alltid bra att illustrera med bilder. Du kan därför till exempel ta fram ett antal mynt för att visa på hur insättningarna till slut kan räcka till ett körkort.

För kassabok över veckopeng

Barn gillar det som är konkret. Det konkreta är också lättare att förstå. Ett sätt att låta ditt barn bekanta sig med belopp samt plus och minus, men också med sparande och investeringar, är att föra kassabok över barnets egna pengar i form av veckopeng eller månadspeng. Detta tips förutsätter givetvis att du ger barnet en slant med jämna mellanrum, vilket är något som rekommenderas i sig. För att göra övningen ännu mer lärorik kan du introducera konceptet ränta.

Exempel: Om ditt barn har ett saldo som överstiger 100 kr första dagen i en ny månad kan du lägga till några kronor i ränta.

Spela spel om ekonomi

Man lär sig mer och har enklare att ta in ny information om man har roligt. Det är något du kan utnyttja när du vill lära dina barn mer om ekonomi, sparande och investeringar. Det finns idag mängder av spel med ekonomi som antingen huvudsakligt tema eller som ett viktigt element i spelidén både som sällskapsspel och som appar till surfplattor och mobiler. Monopol är givetvis den absoluta klassikern, men det finns fler spel än så.

Låt barnen bekanta sig med hushållsekonomin

Om du är som de flesta föräldrar brukar du förmodligen betala räkningar och göra andra ekonomiska ärenden när barnen har lagt sig. Det blir liksom lugnare så. Det kan dock vara en god idé att åtminstone låta barnen bekanta sig med vad en räkning är och varför den ska betalas. Du kan visa månadsavin för billånet, elräkningen, fakturan för barnomsorg och så vidare och förklara vad den betyder. Om du har ett sparande för ditt barn kan du visa siffrorna för det på datorn. Kanske har du turen att ditt barn vill sitta med dig och titta över räkningar och konton.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden