60% av privatlånen är samlingslån
11 augusti, 2016 Elsa LötvallAtt det är populärt att ”samla lån”, som det kallas i folkmun, för att sänka månadskostnader är inte något nytt. Det har dock sällan presenterats några uppgifter på exakt hur populärt det är. Zmarta Group har emellertid kommit med mycket intressanta siffror kring fenomenet i en rapport publicerad i juni. Här anges att omkring 60% av alla krediter som togs under helåret 2015 var avsedda att lösa dyra krediter och smålån.
Män är överrepresenterade
Det är i Zmartas så kallade Lånebarometer som uppgiften framkommer. Rubriken är ”omläggningslån” och här finns också en hel del andra intressanta fakta. Till exempel är det något fler män än kvinnor som ansöker om omläggningslån. Detta faktum är inte särskilt svårt att förklara då män är något överrepresenterade som låntagare överlag. 54% av samlingslånen 2015 togs av män och det är samma siffra som gäller för exempelvis smslån i sig.
En annan intressant uppgift i rapporten handlar om geografi. Det är, både i relativa och absoluta tal, vanligare med samlingslån på mindre orter och på landsbygden än i storstad och större städer. Anledningen finns förmodligen att finna i de allmänt sett högre inkomsterna i större städer.
Nästan 200 000 kr i snitt
Hur stort är då ett genomsnittligt samlingslån? Enligt Zmartas rapport är summan 193 000 kr, och jämför vi den med vad snittet för ett nytt privatlån ligger på, är det genomsnittliga samlingslånet över dubbelt så stort. Att notera även här är att männen står ut något. Mäns snittlån är betydligt större än vad kvinnors är.
I rapporten presenteras också spridningen på lånebeloppen. Uppgifterna är ganska intressanta eftersom spridningen är relativt jämn. Till exempel beviljas ungefär lika många samlingslån på upp till 50 000 kr som på mellan 200 000 – 249 000 kr. Det är alltså tydligt att samlingslån är ett koncept som används av såväl dem som har blygsamma skulder som dem som är betydligt mer skuldtyngda.
Ren konsumtion minskar
I rapporten är det inte helt tydligt huruvida andelen samlingslån av den totala lånestocken är stabil eller om den minskar eller ökar. Det torde dock vara så att andelen omläggningslån ökar på bekostnad av vanliga privatlån för konsumtion. Det är en trend att privatlån för till exempel resor minskar i antal och detsamma gäller lån för mer lyxbetonad konsumtion. En anledning kan vara att vi svenskar överlag har blivit mer uppmärksamma på vår skuldsättning, men en minst lika stor anledning är förmodligen att genomsnittssvensken de senaste åren har fått en betydligt bättre ekonomi. Låga boendekostnader, reallöneökningar och en obefintlig inflation har hjälpt till att ge mer pengar i plånboken.
Samlingslånen kommer emellertid aldrig att uppgå till 100% av den totala lånestocken, oavsett hur populära de blir. Det kommer alltid att finnas personer som har behov av att ta privatlån för att exempelvis köpa en begagnad bil, betala handpenning på en bostad eller köpa nytt möblemang till ett nytt boende vid separation.
Zmarta Groups rapport Lånebarometern kan du läsa i sin helhet här.