7 tips till dig som vill ta ett samlingslån

28 februari, 2022

Har du många små lån kan du tjäna mycket på att slå ihop dem i ett samlingslån. Dels blir det lättare att hålla ordning på återbetalningarna, hur stor skuld du har kvar och liknande, och dels kan kostnaderna för lånen bli lägre. Du kan nämligen få bättre villkor för ett större lån än om du har kvar de mindre lånen i den form de är idag.

1. Sätt dig in i vad det innebär att samla dina lån

Det första du behöver göra är att förstå vad det innebär att slå ihop dina lån. Att ta lån är ett vanligt sätt att kunna göra saker som man annars inte skulle ha haft råd med. Många tar till exempel lån för att kunna åka på semester, köpa något som hushållet behöver, eller kanske för att det ska vara möjligt att ta körkort.

Med flera olika mindre lån har du flera avtal att hålla reda på och du kan behöva göra många olika inbetalningar varje månad. Det blir lätt rörigt och när det är mycket att hålla ordning på blir det större risk att du missar något, vilket kan leda till extra avgifter. När du väljer att samla lån och krediter tar du ett nytt och större lån som täcker den sammanlagda lånesumman. Förutom att det blir enklare att få en översikt över din ekonomi kan du få bättre villkor för det nya lånet.

samlingslån

2. Jämför olika långivare

När du vill samla dina lån finns det olika långivare att välja mellan och de erbjuder olika villkor. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare och välja den som passar just dig bäst utifrån räntor, avgifter, löptider, och så vidare. Det finns många olika långivare som erbjuder samlingslån idag och alla har olika villkor. Om du har betalningsanmärkningar eller en skuld som har gått till Kronofogden kanske urvalet minskas något till exempel. Det kan därför vara en bra idé att vända sig till en låneförmedlare.

En låneförmedlare kan jämföra olika långivare av samlingslån utifrån dina behov och presentera flera olika erbjudanden för att du ska kunna välja det som passar dig bäst.

3. Kolla upp räntor och avgifter

Alla lån har kostnader och oftast medföljer de i form av räntor och avgifter som du måste betala för att få ta lånet. Detta gäller även när du vill samla lån och krediter i ett samlingslån.

Du behöver hitta vad det är för effektiv ränta på det nya lånet för att kunna räkna på vad den verkliga kostnaden kommer bli och så du kan jämföra kostnaderna hos olika långivare. I den effektiva räntan ingår alla kostnader du får för lånet, förutom själva lånesumman. Är den effektiva räntan på det lån du överväger att ta för att samla dina lån högre än räntan på lånen i sin nuvarande form är det bättre att behålla dem som de är nu.

samlingslån

4. Kontrollera vilka lån som kan ingå i ett samlingslån

För det mesta kan det gå bra att samla alla lånen som du har. Det brukar inte finnas några begränsningar för hur många lån det kan röra sig om eller att alla måste vara snabblån när du ska ta ett samlingslån. Däremot finns det en gräns för hur stort det nya lånet får vara – det innebär att om alla dina lån sammanlagda överstiger den högsta gränsen en viss långivare har kan du behöva välja bort något av dina lån vid sammanslagningen.

5. Överväg ett samlingslån utan UC

Precis som vid andra lån görs en kreditupplysning när du vill samla dina lån. Varje gång du gör en ansökan om att låna registreras det och påverkar bedömningen av din betalningsförmåga, oavsett hur stort lånet är och om du ens blir beviljad ett lån. De allra flesta långivare använder sig av UC för kreditupplysningar. Har du tagit många små lån där kreditupplysningarna gått genom dem kan du få bättre villkor när du samlar lån och krediter om du väljer en långivare som inte använder sig av UC.

samlingslån

6. Välj så kort återbetalningstid som möjligt

Vilken tid du har på dig för att amortera ditt nya samlingslån kan påverka den totala kostnaden du har för lånet. När en långivare lånar ut pengar till dig är det alltid förenat med en risk. Ju längre tid du har på dig att betala tillbaka, desto större är risken för den som lånar ut pengarna. Därför brukar även avgifterna bli högre om du har en längre återbetalningstid, så välj att betala av lånet under så kort tid som möjligt.

Även om det skulle vara skönt att bli av med lånet snabbt behöver du anpassa det efter vad du kan betala – att upprepade gånger hamna med förseningsavgifter för att du inte kunnat betala blir förmodligen ännu dyrare än att ha en lång tid för återbetalningen.

7. Ha en medsökande om det går

Kan du göra din ansökan om samlingslån tillsammans med en annan person är det något som kan göra att du får bättre villkor. Tillsammans har ni förmodligen större inkomster än du har på egen hand och därför kan er gemensamma betalningsförmåga ses som bättre än bara din egen.

Om både du och din medsökande har lån som ni vill samla kan det vara en bra lösning att göra det gemensamt. Ni blir då båda ansvariga för att lånet ska betalas tillbaka – därför är denna lösning endast lämplig om ni båda litar på varandra. Det bästa är om det är någon som du delar ekonomi med, exempelvis en partner, eftersom det då inte finns så mycket att förlora på upplägget.

Jämför samlingslån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden