8 ekonomiska råd när du ska köpa semesterhus

09 maj, 2022

Sugen på att ha ett eget sommarställe att åka till nu i sommar? Om du går runt med husdrömmar är det här artikeln för dig – vi ska nämligen ge dig våra 8 bästa tips när du ska köpa semesterhus utifrån vad som kan påverka din ekonomiska situation.

när du ska köpa semesterhus

1. Finansiering genom kontantinsats och lån – har du råd?

Det första man måste tänka på är såklart utgångspriset på bostaden, men ofta tillkommer budgivning vilket innebär att utgångspriset trappas upp. Dessutom behöver den överväldigande majoriteten låna pengar för att ha råd med en bostad – då tillkommer även lånekostnader i form av ränta och så vidare.

Den mest ekonomiska lånemöjligheten är om du kan få ett nytt bolån eller utöka ett befintligt bolån, eftersom bolån tenderar att ha lägre räntor än andra lån. För ett nytt bolån krävs ofta att du själv har sparat ihop till kontantinsatsen, men om du utökar ett befintligt bolån kan det även användas för att täcka priset på semesterhuset (beroende på hur mycket din nuvarande bostad är värd och hur mycket av dess värde som är belånat).

Om du inte har möjlighet att få ett nytt bolån eller utöka ett befintligt bolån kan ett privatlån vara en möjlighet om det rör sig om en fastighet där du allt som allt behöver låna max 600 000 kr när du ska köpa semesterhus. Det kan också vara en möjlighet för dig som behöver låna till kontantinsatsen till ett fritidshus.

Privatlån, även kallade blancolån, har som regel mycket högre räntor än bolån, men fördelen är att det inte krävs någon säkerhet för lånet så länge som du uppfyller villkoren. Det brukar finnas krav på att man ska ha fast inkomst, däremot kan det vara lättare att få lån med låg kreditvärdighet av privata långivare än av storbankerna.

2. Tänk på läget när du ska köpa semesterhus

Läget är allt inom bostadsbranschen. Som tur är kan ett ”sämre” läge utgöra en fördel rent prismässigt. Vill du bo precis invid havet? Då kommer du inte undan dyra huspriser, men du kommer med största sannolikhet få igen pengarna – och ofta till och med tjäna pengar på läget – när eller om du säljer huset.

Om du däremot inte behöver ha havstomt utan kan tänka dig en cykelturs avstånd eller till och med skulle uppskatta naturen på landsbygden med eventuell närhet till en sjö – då kan du hitta mycket billigare sommarställen när du ska köpa semesterhus.

när du ska köpa semesterhus

3. Avgifter

Det finns många fler utgifter än bara själva bostadspriset som tillkommer när du ska köpa semesterhus. Ofta måste du ta hänsyn till pantbrev, lagfart, fastighetsavgift, tomträttsavgäld/arrendeavgift och samfällighetsavgift för att kunna avgöra hur mycket du behöver för att ha råd med ett semesterhus.

4. Servitut

Servitut behöver inte nödvändigtvis påverka din ekonomi, men de är ändå viktiga att ta hänsyn till eftersom de påverkar fastigheten och vem som har rätt att utnyttja delar av fastigheten, såsom till exempel vägar, brunnar och så vidare.

5. El och vatten

Vissa semesterhus har inte ens el och vatten, utan kör fortfarande med stearinljus och torrdass. Hur enkelt du kan tänka dig att leva när du vistas i ditt sommarparadis avgör också vilken slags budget du måste ha, såväl när det gäller utgångspriset som när det gäller driftskostnaderna.

Om du vill hitta ett semesterhus med el och avlopp är det bra att utgå från hur mycket det har kostat föregående år. När du går på visning är det därför en god idé att fråga säljaren eller mäklaren om tidigare års driftskostnader. På så sätt är du förberedd på hur mycket det kan tänkas kosta och kan ta det i beräkning när du ska köpa semesterhus.

6. Hemförsäkring

För att räkna ut hur du ska finansiera ett semesterhus behöver du ta hänsyn till fortlöpande kostnader även efter köpet. I din budget måste alla månatliga utgifter ingå, såsom el och vatten som nämnts ovan, men även hemförsäkring. Hur mycket kommer det att kosta att försäkra bostaden? En del försäkringsbolag erbjuder även särskilda typer av försäkringar för fritidshus, som till exempel Trygg-Hansa.

när du ska köpa semesterhus

7. Renovering

Detta är kanske den viktigaste punkten som kan vara boven i frågan – bostadens skick. Behöver det läggas mycket tid och pengar på att rusta upp den? I så fall måste även det tas i beaktande och ingå i planeringen för hur mycket du har råd att spendera när du ska köpa semesterhus.

8. Budget

Som ett sammanfattande och avslutade tips vill vi uppmuntra till att planera alla kostnader som tillkommer när du ska köpa semesterhus genom att ställa upp en budget. Hur mycket kommer lån, avgifter och driftskostnader kosta dig totalt?

Utifrån en sammanställning av kostnaderna kan du sedan ta ställning till om du har råd att köpa ett sommarställe. Du kan även beräkna hur mycket dina inkomster kan räcka till när du ska köpa semesterhus. På så vis kan du fatta ett välgrundat beslut.

Även om du inte har tillräckligt med sparpengar i dagsläget kan alltså ett privatlån vara ett sätt att finansiera kontantinsatsen eller för att bekosta renoveringen. Däremot måste du överväga noggrant om det verkligen är en smart investering – privatlån har mycket högre räntor och kortare löptider än bolån. Hinner du tjäna så pass mycket pengar vid sidan av att du kan betala av lånet i tid? Alla faktorer måste tas i beaktande.

Med det sagt är det inte omöjligt – drömmen om ett sommarställe går att förverkliga, vare sig det är med hjälp av de traditionella storbankerna eller privata långivare. Du kan även läsa fler tips inför att köpa semesterhus här.

Jämför privatlån nu

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden