Finansiera din nya bil med lån
06 augusti, 2019 Maja PalmstruchÄr du i behov av att köpa en bil för att förenkla din vardag eller för att du helt enkelt måste ha en bil för att ta dig till arbetet eller liknande? Då finns det olika sätt att finansiera ditt köp. Det är inte speciellt vanligt att gemene man har råd att lägga ut hundratusentals kronor på ett bilköp bara så där, utan de flesta måste ta ett lån för att kunna genomföra köpet. Men alltid när du köper en bil från en bilfirma via din bank eller via firman måste du betala en kontantinsats på 20 procent av bilens pris och ju högre kontantinsats du har desto bättre villkor kan du får för ditt lån hos banken. Det är heller inte alla som har en sådan summa pengar tillgängligt på kontot. Därför är det tur att du faktiskt kan ta ett så kallat blancolån för att ha råd till kontantinsatsen. Men den här typen av lån har ofta en ganska hög ränta vilket du bör se upp med. Men det är bra att det finns alternativ när det kniper.
Glöm inte att jämföra och förhandla
Bara för att du är i behov av ett billån betyder inte att du måste stressa och ta första bästa erbjudande du får. Det kan finnas betydligt bättre alternativ hos en annan långivare. Många gånger kan du också pruta och förhandla med banken för att få bästa möjliga ränta och avgifter. Bilfirman själv kan också ha mycket fördelaktiga kampanjer som kan gynna dig bättre om du tar lånet via dem. Jämför olika långivare med varandra och berätta för din bank vilka erbjudanden du fått via andra aktörer och fråga dem om de kan matcha det.
Det är även så att du kan spara flera tusen kronor totalt sett genom att få en bra ränta från början. Bara ett par procent högre ränta kan innebära flera tusen kronor extra för dig över tid. Och då ska du också komma ihåg att bilens värde i stort sätt halveras så fort den lämnar bilfirman. Det är mycket svårt att sälja en bil för mer än vad du köpte den för, om du inte är en väldigt skicklig försäljare.
Inte alltid bäst med den lägsta räntan
Men det kan finnas fallgropar med det här med räntan. Det är nämligen skillnad på nominell ränta och effektiv ränta. I den effektiva räntan räknar du även in alla avgifter du måste betala, vilket då blir den faktiska kostnaden. Den nominella räntan är kostnaden utan avgifterna. I Sverige har du rätt att göra skatteavdrag på 30 procent på räntekostnader och du kan dra av så mycket som upp till 100 000 kronor i din deklaration. Det kan vara så att den ränta som är lägst har så mycket dolda avgifter istället, vilket innebär att du kommer att tjäna på att ta den dyrare räntan eftersom du kan dra av det på deklarationen. Vad som passar dig bäst vet bara du själv, men ta hjälp av de knep som finns där ute om du vill få bäst resultat i slutändan.