Allt om omläggningslån
Har du tagit en mängd med smålån och insett att den totala, månatliga kostnaden med alla räntor och extra avgifter blir alldeles för hög? Är det svårt för dig att sköta återbetalningen varje månad? I så fall kan det vara dags att undersöka om ett omläggningslån kan vara något för dig.
Ett omläggningslån hjälper dig att baka ihop alla smålån till ett större lån för att få ner alla avgifter och enbart få en ränta. Ett omläggningslån kan hjälpa dig att få din ekonomi på rätt köl igen samtidigt som du varje månad kan spara pengar.
Snabbval
Kort om omläggningslån
Du har säkert hört talas om omläggningslån förut. Ett annat namn för detta lån är samlingslån. Precis som namnet antyder så bakar man ihop alla de små lån man har och gör dessa till ett stort lån, alltså ett omläggningslån.
Genom att samla alla små krediter i ett större lån så som ett privatlån kan du ofta få en bättre ränta vilket kan sänka din månatliga betalning rejält. Ett omläggningslån hjälper dig att enklare få översikt på en trasslig ekonomi med många smålån och krav.
Ett omläggningslån är helt enkelt ett privatlån man tar för att betala av sina skulder och samla alla dessa i ett enda, större lån. På så sätt kan det finnas mycket pengar att spara.
Att ta ett omläggningslån är vanligt, och mycket smidigt. På senare år har det blivit allt vanligare att ta smålån och dyra krediter utan säkerhet. Den höga räntan är alldeles för enkel att ignorera när man lånar. Krediter tas utan att man har en budget för hur man ska kunna återbetala dessa. Till slut kan man hamna i en ond cirkel där man måste ta krediter för att kunna sköta sina månatliga återbetalningar. Ett omläggningslån kan vara en väg ut ur denna cirkel.
När ska man ta ett omläggningslån
Ett omläggningslån ska man ta om man har ett flertal krediter med hög ränta. Man behöver inte vara i ekonomisk knipa för att ansöka utan man kan ansöka för att även proaktivt få ner sina månadskostnader. Ett sådant lån hjälper en att få en bättre överblick över sin privatekonomi. Det är alltså inte ett konsumtionslån utan ett sätt att få kontroll över sin redan belånade ekonomi.
Att låna 10 000 kr från 6 olika ställen är ofta dyrare än att låna 60 000 kr från ett ställe. Det är i sådana fall som ett omläggningslån kan hjälpa dig genom att ge det högre lånet.
Om du funderar på att ta ett omläggningslån kan det hjälpa att jämföra olika långivare som erbjuder den här typen av tjänst. Jämför hur mycket pengar de olika små lånen kostar dig i återbetalning, ränta och avgifter med hur mycket ett enda, större, lån skulle kosta dig.
Spara pengar med omläggningslån
Med den här typen av lån kan det finnas mycket pengar att spara i extra ränta och avgifter. Därmed får man ner sin månadskostnad. Genom ett hopbakningslån kan man spara pengar genom bland annat följande:
Lägre ränta
Att få en lägre ränta är den största fördelen med ett omläggningslån. Räntan för ett privatlån brukar nämligen vara mycket mindre än för lån såsom snabblån och kontokrediter. Här kan man spara mycket pengar om man har tur. Dessutom får man oftast en lägre ränta på större belopp än på små belopp.
Färre småavgifter
Om man har flera krediter så kan man ha en mängd med avgifter man inte reflekterar över. Avgifter kan till exempel vara uppläggningsavgift och avi-avgift.
Lägre avbetalning per månad
När du tar ett privatlån för att baka ihop mindre lån så lånar du en större summa och därmed får du en längre löptid. Med en längre löptid blir månadsavgiften lägre eftersom att man har mer tid på sig att betala av lånet.
Det finns helt enkelt många positiva fördelar med att ta ett omläggningslån. Något man däremot måste tänka på är ett högt privatlån ofta får en längre löptid. Därmed kan ett privatlån i längden bli dyrare, trots att månadsavgiften blir lägre. Undersök och jämför väl vilken långivare du ska ansöka hos.
Det är viktigt att jämföra för att du ska kunna hitta det bästa erbjudandet och den bästa lösningen för din ekonomi. Ett omläggningslån bör inte stressas fram utan jämför de olika räntorna och avgifterna för att hitta det billigaste lånet för dig. Olika omläggningslån passar olika ekonomier.
Vem kan få ett omläggningslån?
Alla som sitter med ett flertal krediter kan ansöka om ett omläggningslån. Det är dock upp till varje kreditgivare att avgöra om de beviljar det eller ej. Ett omläggningslån är en form av privatlån och därför gäller samma ansökningskrav för båda.
- Ålder
- Svensk medborgare
- Betalningsanmärkningar
- Kreditupplysning
Man ska alltså vara myndig och svensk medborgare. Dessutom ska man helst inte ha för många betalningsanmärkningar och inget skuldkonto hos Kronofogden. Inför ett omläggningslån är det även en normal procedur att göra en kreditupplysning, precis som för andra lån. Detta så att långivaren ska se att du har en bra betalningsförmåga för återbetalningen av omläggningslånet.
Ett tips kan vara att ta personlig kontakt med långivaren innan ansökan för att se om de kan hjälpa dig att få en ännu lägre ränta. De hjälper dig även att förklara hur ett omläggningslån kan hjälpa dig på allra bästa sätt.
När du har fått ditt omläggningslån utbetalt så betalar du direkt av dina små krediter och börjar sedan att endast betala av på ditt kvarvarande lån, alltså omläggningslånet. Det hela är mycket enkelt och smidigt. Har du många krediter som ska läggas om så kan du spara tusentals kronor varje månad på att få en lägre ränta och mindre avgifter.
Omläggningslån med eller utan säkerhet
När man ansöker om ett omläggninslån har man två alternativ. Att ansöka om ett lån utan säkerhet eller om ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet ansöker man om hos någon av de stora bankerna. Då måste man dock ha en mycket hög kreditvärdighet så då gäller det att kunna presentera en god ekonomi.
Om ett banklån ej är ett alternativ så kan man även ansöka om ett omläggningslån hos en kreditgivare. Olika kreditgivare ger olika hög ränta, allt beroende på hur god ekonomi man som låneansökare har.