Undvik att bli utsatt för bedrägerier på internet [2024]
14 januari, 2022 Elsa LötvallAntalet anmälda bedrägerier på nätet fortsätter att öka. Du kan undvika att själv bli drabbad genom att bygga på dina kunskaper. Här kommer en närmare titt på flera vanliga metoder som används av bedragare för att lura sina offer, samt några enkla åtgärder du kan vidta för att inte riskera att gå i bedragarnas fälla.
Snabbval
Skydda dina personliga uppgifter
Ett av de absolut vanligaste sätten att råka illa ut på när det gäller bedrägerier är att bli lurad till att lämna ut känsliga personuppgifter till bedragarna, till exempel koder och liknande som kan användas för att logga in på din internetbank. Bedragarna brukar då skicka mejl som är utformade för att efterlikna sådana från riktiga banker så mycket som möjligt.
I dessa mejl kommer de sedan skriva någonting i stil med att det finns ett problem med ditt bankkonto som gör att de behöver tillgång till din personliga information, och/eller att du ska ringa ett visst ”supportnummer” och sedan logga in på din internetbank med ditt BankID. På så sätt kan de få tillgång till ditt konto och sedan tömma det på pengar.
En annan metod som många bedragare har använt framgångsrikt under åren är att först komma i kontakt med sina offer via dejtingappar eller liknande. Efter att ha chattat med dig ett tag och börjat bygga en relation med dig kommer de sedan försöka övertyga dig om att de hamnat i någon typ av krissituation, behöver omedelbar hjälp och att du är den enda som kan hjälpa dem, och därefter be dig skicka pengar till dem.
Ha därför som regel att ALDRIG skicka pengar till någon som du inte ens vet existerar på riktigt och som du aldrig har träffat. Detsamma gäller om en person som du träffat men inte känner väl och knappt vet något om ber dig att skicka pengar till dem.
Var försiktig med förskottsbetalningar
Självklart är det tråkigt att behöva vara misstänksam hela tiden, men hellre det än att bli utsatt för bedrägeri. I Sverige är många personer, framför allt äldre sådana, i regel godtrogna människor som litar på folk. Detta är något som många bedragare utnyttjar.
Det kan till exempel handla om att du ska handla något på nätet och personen ifråga vill ha en förskottsbetalning. Gå aldrig med på det om det inte är så att det rör sig om en plattform likt Airbnb där personerna som hyr ut sina bostäder är verifierade och du vet att det rör sig om riktiga personer.
Kom också ihåg att bedragare ofta använder sig av så kallade ”målvakter”. Det innebär att de uppger ett bankkonto som tillhör den så kallade ”målvakten” och som de vill att du ska föra över pengar till. När du väl gjort det försvinner pengarna sedan från målvaktens konto och ofta spårlöst vidare utomlands till en eller flera olika personer.
Även om bedrägeriet polisanmäls är sannolikheten tyvärr ganska låg för att någon kommer fällas för det och att du kommer få tillbaka dina pengar. Målvakten kommer komma med ursäkter som att hen inte har några resurser för att betala tillbaka dina pengar eller att han eller hon själv blev lurad och inte har någon aning om var pengarna tog vägen. Han eller hon kan också hävda att en annan person på något sätt fick kontroll över deras bankkonto.
Detta är uppenbarligen rent struntprat i den stora majoriteten av fall, men problemet är att det kan vara svårt att bevisa att det faktiskt inte är så som personerna säger. Undvik därför förskottsbetalningar i alla lägen förutom i de fall då det rör sig om stora plattformar, till exempel Airbnb som vi var inne på tidigare. Skulle du mot all förmodan bli lurad när du använder dig av Airbnb är det dessutom de som är ansvariga för det, och du kommer få dina pengar tillbaka.
Se upp för kapade Facebook-konton
Bedragare är väldigt uppfinningsrika. Ofta utnyttjar de sociala medier för att uppnå sina mål, till exempel Facebook. Om de har kommit över någons Facebook-uppgifter kan de logga in på personens Facebook och på så sätt få tillgång till dennes Facebook-vänner. Risken finns då att de till exempel kontaktar dessa vänner och skriver om att de behöver hjälp med pengar till hyra, för att betala en skuld, eller liknande.
De kan då säga att de har ett nytt nummer som de vill att du ska Swisha pengarna till, att de bytt bankkonto, eller liknande. En god vän till personen som fått sitt konto kapat och som inte är medveten om denna risk kanske då väljer att faktiskt skicka pengar till bedragaren.
I sådana här situationer gäller det att tänka efter. Agerar personen konstigt? Skriver han eller hon på ett sätt hen inte brukar göra? Skulle personen verkligen be om en sådan tjänst över Facebook? Har personen haft ekonomiska problem tidigare? Ring därför personen för att försäkra dig om att det verkligen är han eller hon som skriver till dig, och inte någon bedragare.
Betala inte falska fakturor
Det kan hända att du får en faktura via epost, eller kanske en länk som leder till en faktura. Ofta handlar det om lägre belopp på 1000 kr eller mindre. Bedrägeriet går ut på att hävda att du fått böter eller till exempel beställt en tjänst som nu måste betalas. Inte sällan är det en ren bluff där bedragaren kanske gått runt på en parkering och samlat registreringsnummer för att sedan skicka bluffakturor till bilägarna om felparkeringar och liknande.
Eftersom det alltså inte brukar röra sig om några större belopp kanske man som bilägare då tänker att det är lika bra att betala fakturan för att undvika problem. Gör dock inte det, utan kontakta ”företaget” som utfärdat fakturan eller sök upp dem på nätet. I många fall räcker detta för att du ska inse att det rör sig om en bluffaktura.
FAQ
Får jag ersättning om jag råkat ut för nätbedrägeri?
Har du varit grovt oaktsam och till exempel lämnat ut din säkerhetskod blir det svårt att få ersättning. Annars finns vissa möjligheter, men det kan variera från fall till fall.
Ska jag alltid anmäla nätbedrägeri?
Det är vanligt att skämmas om man blivit lurad av en bedragare. Dock är det inget att skämmas för, för det kan hända även den bäste. Tänk också på att du hjälper andra att inte råka ut för samma sak du gjort om du polisanmäler incidenten. Förhoppningsvis kan det dessutom resultera i att bedragarna åker fast och får stå till svars för deras kriminella handlingar.
Kan det hända att min bank frågar efter min säkerhetskod?
Nej, banker arbetar inte på det sättet. Får du till exempel ett mejl som sägs komma från din bank och där de ber dig om din säkerhetskod är det utan tvekan bedrägeri.