Varför alla borde ha en buffert – och hur du skapar din!
01 september, 2023 John BPAtt ha en buffert kan verka tråkigt och onödigt när du kan spendera pengarna på roliga saker istället. Men det kan vara en stor trygghet när oförutsedda utgifter dyker upp. Det kan handla om allt från en trasig dator till en bil som behöver repareras precis när du behöver den som mest.
Oförutsedda utgifter kan vara frustrerande och stressande, men med en buffert kan du undvika att stå helt handfallen när de dyker upp. Genom att lägga undan pengar för sämre dagar kan du ha en ekonomisk stötdämpare och undvika att behöva ta lån eller sälja tillgångar i panik.
Snabbval
Skapa en buffert som passar just dig!
Det är vanligt att man säger att en buffert bör uppgå till 2-3 månadslöner, men det är viktigt att komma ihåg att det är individuellt och beror på din lön och livssituation. Om du lever ett sparsamt liv med få utgifter behöver du förmodligen inte lika mycket undanlagt som om du har en familj, hus, bil, husdjur och andra utgifter.
När du räknar på hur mycket du behöver lägga undan för buffertsparande, bör du utgå ifrån ditt liv och dina behov. Ta hänsyn till dina fasta utgifter varje månad, som hyra, el och försäkringar. Om du multiplicerar denna summa med tre, får du en bra uppskattning av vad en vettig buffert för dig skulle landa på.
Till exempel, om dina fasta utgifter varje månad är 10 000 kr, skulle en buffert på 30 000 kr vara optimal att ha. Men kom ihåg att detta är bara en riktlinje och det är viktigt att du anpassar din buffert efter din egen livssituation och utgifter.
Sätt ditt buffertsparande på autopilot!
För att undvika frestelsen att använda pengarna till andra ändamål, är det en bra idé att sätta upp ett automatiskt sparande till ditt buffertkonto. Genom att ställa in en stående överföring som sker automatiskt varje månad när du får din lön och betalar dina räkningar, kommer du att se till att pengarna hamnar på rätt ställe i tid.
Att ha en välplanerad buffert är en central del av en sund privatekonomi, och det hjälper dig att ha kontroll över dina finanser. Du kan börja med att undvara några tusenlappar i månaden tills du har byggt upp en summa som du känner dig nöjd med. Det är dock viktigt att komma igång med sparandet så snart som möjligt, och inte vänta tills du har en större summa att spara.
Genom att automatisera sparandet till din buffert, kommer du att ha en stabil grund att stå på när oväntade utgifter dyker upp.
När bufferten är på plats: Spara till livets höjdpunkter!
När du har sparat tillräckligt med pengar för att täcka oförutsedda utgifter som exempelvis en trasig tvättmaskin eller mobiltelefon, behöver du inte sluta spara. Det är alltid en bra idé att ha pengar undansparade för att skapa trygghet och ge dig själv utrymme att vara spontan. Du kan använda de sparade pengarna till roliga saker som en spontansemester eller konsertbiljetter.
Om du har en sparhorisont på minst 5-10 år kan det vara läge att överväga att investera i aktier eller fonder. Historiskt sett har det gett högre avkastning än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Men var försiktig och riskera aldrig pengar som du kan komma att behöva inom en snar framtid.
Balansera spontanitet med säkerhet
Om du är av typen som hellre tar tag i saker när och om de faktiskt inträffar, kan ett privatlån vara ett alternativ till en buffert. Du kan ansöka om ett lån när behovet uppstår och betala tillbaka över en avtalad period.
Många långivare erbjuder privatlån med olika räntor och återbetalningstider. Vissa kan erbjuda räntefria perioder eller konkurrenskraftiga räntesatser baserat på din kreditvärdighet. Om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt, se till att jämföra villkoren noga. Räntorna kan variera, och det är viktigt att hitta en lösning som passar din ekonomiska situation.
Det billigaste alternativet, om du har möjlighet, är att använda din buffert om du har sparat ihop tillräckligt med pengar. Detta undviker ytterligare skuldsättning och potentiella räntekostnader.
Det är viktigt att komma ihåg att lån innebär ett ansvar att betala tillbaka. Att inte sköta återbetalningar kan leda till höga räntekostnader och påverka din kreditvärdighet. Var alltid noggrann med att uppfylla dina åtaganden och undvik att hamna i en skuldsituation.