Därför firar vi bilens dag – Hur skulle en värld utan bilen se ut?

28 oktober, 2019

Idag firar vi för nionde året i rad Bilens dag – en dag till för att uppmärksamma bilens betydelse för invånarna i vårt avlånga land. Numera pratar vi mest om vad vi kan göra för att minska vår bilkörning och på så sätt vara snällare mot miljön, till exempel genom att cykla, gå eller använda kollektivtrafiken. Det är allt för sällan som bilen hyllas för dess fördelar, som den rörlighet, ekonomiska utveckling och ökade livskvalitet som den fört med sig till vårt samhälle.

Bilens dag

För nästan 70 år sedan, närmare bestämt år 1950, fanns det i Sverige endast 250 000 bilar i trafik. I år är denna siffra strax över 5 miljoner. Med en befolkningsmängd på 10 miljoner motsvarar det drygt en halv bil per person. Vi ligger dock en bra bit ner på listan över de biltätaste länderna i Europa där Luxemburg, Finland och Malta ligger i topp.

Det är dock ingen tvekan om att bilen är en stor bidragande faktor för att få många människors vardag att gå runt. Allt från pendling till och från arbetet, mathandling, hämtning och lämning av barn och alla andra måsten blir enklare bakom ratten på en bil. Med en bil blir vi helt enkelt mer rörliga och får friheten att bestämma över vår egen tid.

Det anser i alla fall Motorbranschens riksförbund, MRF, som den 28 oktober 2010 instiftade Bilens dag.

LÄS MER: Billån utan säkerhet

En värld utan personbilar

Det är svårt att föreställa sig en värld utan personbilar. En värld där alla istället tog sig runt med hjälp av kollektivtrafik, cykel eller andra färdmedel. Det skulle onekligen vara bra för vår miljö om vi slapp koldioxidutsläppen från bilar. Enligt Europeiska miljöbyrån står bilen för 60 % av utsläppen från vägtransporter inom Europa – järnvägen står för 0,5 %.

Men skulle det vara praktiskt genomförbart? Nja, först och främst skulle allt fler cykelvägar behöva byggas för att rymma alla nya cyklister, för att inte tala om en mer tillförlitlig och utökad buss- och tågtrafik. Det är alltså ingen förändring som skulle kunna ske över natt, men visst skulle det vara möjligt om vårt samhälle var anpassat för det.

Kanske behöver vi dock inte ta till riktigt så drastiska åtgärder. Om vi alla hjälps åt med att välja andra färdalternativ och samåka i så stor utsträckning som möjligt kan vi gör stor skillnad för miljön, utan att lägga bilnyckeln på hyllan.

Sedan är det ju det faktum att elbilar blir allt populärare – och elbilar är väl miljövänliga eftersom de går på el? Det är dock inte bara vid körning som koldioxidutsläpp sker, utan också vid produktion och skrotning av bilen. Denna del är mindre miljövänlig för elbilar än för bensindrivna bilar. Mängden utsläpp beror också på hur elektriciteten produceras.

Trots det har elbilen visat sig vara renare än bilar med förbränningsmotor. I takt med att andelen el från förnybara källor fortsätter öka i framtiden kommer elbilar dessutom bli än mindre farliga för miljön.

Det finns helt klart utrymme för förbättring, men det råder ingen tvekan om att bilen finns där uppe med järnvägen och telegrafen som en av de viktigaste uppfinningarna för vårt moderna samhälle. Så vad tänker du göra för att fira Bilens dag i år? Kanske bör du passa på att ge bilen lite extra kärlek och svänga förbi biltvätten efter jobbet?

Ansök om billån utan säkerhet

 

Statistik inhämtad från SCB, Eurostat och Europeiska miljöbyrån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden