Drömboende – trender och finansiering

30 oktober, 2018

Bostaden är den plats där vi spenderar mest tid. Det är här vi sover, leker med barnen, underhåller gäster och bara slappnar av. För de flesta är det viktigt att bostaden har den karaktär man vill ha och ger den livskvalitet man söker i ett hem. Det är därför inte konstigt att boendet i sig och dess interiör är så centralt hos många.

Hemnet-beroende är i princip ett vedertaget begrepp, TV-program med inredning i fokus är omåttligt populära och hantverkarna har bråda tider med att hinna med alla renoveringar. Här kan du läsa om trender inom hus och hem, få nyttiga tips kring renoveringar och renoveringslån samt se hur du kan finansiera ditt drömboende.

Hus vid havet

Skärgårdsdröm med stora fönster

Svenskarnas absoluta drömboende är ett större hus med utsikt över skärgården. Det följer av en trendrapport som Svensk Fastighetsförmedling presenterade 2018. Över 2000 personer har fått besvara en enkät kring bland annat hur de ser på sitt drömhem. Topp 3 på listan ser ut som följande.

  • Småhus med sjötomt: 45% av de tillfrågade
  • Modernt inredd lägenhet: 14%
  • Klassisk röd stuga med vita knutar på landsbygden: 13%

Trenden är tydlig. Många vill komma bort från vardagens stress och i stället sikta på ett mer naturnära boende. Visst finns fortfarande i högsta grad ett stort intresse för bostäder i storstäderna, och då givetvis bland dem som bor just i storstäderna, men överlag ökar andelen som söker mer naturnära och avskilda boenden för varje år.

Finansiera drömboendet

Drömboendena enligt ovan tillhör tyvärr de dyraste, vilket innebär att det är långt ifrån alla som kan finansiera köp av det perfekta boendet. En villa med utsikt över sjö eller hav kostar en stor slant, oavsett var i landet man letar, och kostnaden för en modern lägenhet i en medelstor eller stor stad ligger inte sällan långt över budgeten för den med en genomsnittlig månadsinkomst.

Snittpriset för en villa i Sverige i september 2018 var 2,06 miljoner kronor. Motsvarande pris för bostadsrätter var 39 265 kr per kvadratmeter, detta enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik. Skillnaderna mellan olika områden i Sverige är emellertid givetvis mycket stora. En villa i Stockholms län kostar exempelvis i snitt 5,3 miljoner medan en villa i Södermanlands län kostar 2,6 miljoner. För en villa i Dalarna behöver man inte betala mer än cirka 1,7 miljoner i snitt.

Med amorteringskrav, skuldkvotstak och bolånetak som ”hinder” för att finansiera drömboendet är det olika svårt att köpa den perfekta bostaden i olika delar av landet. För att köpa en villa i Stockholm krävs en hög månadsinkomst, en stor summa kontanter för att betala kontantinsats och en hög betalningsförmåga för att kunna möta amorteringskraven.

Den på många håll skenande utvecklingen på boprismarknaden gör att det kan vara en idé att sikta in sig på billigare geografiska områden i jakten på drömboendet. En sådan strategi gör också att man har fler objekt att välja mellan.

Trender inom renovering och inredning

Fram till för något år sedan var den huvudsakliga trenden att renovera kök och badrum till den mest moderna standarden. ROT-avdraget och låga räntor på bolån och privatlån bidrog förmodligen till en ökad iver att göra om just dessa rum. Prislappen för att renovera exempelvis ett badrum är annars normalt av den storleken att den skrämmer något.

Denna trend har numera fått stor konkurrens av två nya trender inom renovering och inredning. Den ena handlar om att vi vill renovera för att skapa ett hem med mer personlighet. Den andra handlar om att detaljerna är viktigare än tidigare.

De båda nya inriktningarna innebär att renovering och förändringar i inredningen idag blir av en något mindre omfattning. I köket väljer man kanske inte att riva ut precis allt. I stället fokuserar man på nya luckor och att byta ut/komplettera med detaljer. Många väljer också att lägga mer pengar på den bästa kvaliteten som är tänkt att hålla under mycket lång tid.

Siffror från Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport visar på att vi idag lägger något mindre på renoveringar med mera än vad vi har gjort tidigare år. En anledning är det minskade skatteavdraget för ROT, men det är inte hela sanningen. De aktuella siffrorna från 2018 är följande. Beloppen i kronor avser storleken på renoveringsbudgeten per år.

0-1000 kr – 28%
1001-5000 kr – 21%
5001-10 000 kr – 17%
10 001-25 000 kr – 14%
25 001-50 000 kr – 5%
50 001-100 000 kr – 2%
Mer än 101 000 kr – 1%

Smarta tips kring renovering

Även om trenden går mot att vi överlag är mindre fokuserade på att göra renoveringar som tillför värde, är denna anledning till att göra om mycket central. Frågan du bör ställa dig om du funderar på att renovera hemma, är om åtgärden ökar ett framtida försäljningsvärde. Om svaret är nej är det mindre klokt att göra renoveringen. Detta gäller även om du har för avsikt att bo kvar i många år. Livet kan ta oväntade vändningar och det finns en risk att du i framtiden någon gång behöver flytta.

Att uppgradera ett badrum eller ett kök till en modern stil är alltid positivt för försäljningsvärdet. Likaså gäller för installation av en kamin. Att tilläggsisolera är en annan åtgärd som förmodligen ger effekt på ett tänkt försäljningsvärde, att utöka med ett extra rum eller ett uterum likaså.

Om du bestämmer dig för att renovera ska du vara noga med att allt sker korrekt. Det finns en rad branschstandarder och regler du behöver känna till och nyckelordet i sammanhanget är ”behörig fackman”. Fasta installationer och arbeten i våtrum är exempel på renoveringar /åtgärder som måste göras av behörig fackman. I övrigt ska du dock se till att försöka göra så mycket av arbetet själv. Det kan du spara mycket pengar på.

Så här finansierar du en renovering

Du har flera sätt att finansiera en renovering. I grunden handlar det dock om sparande eller lån. Att spara är det billigaste sättet att finansiera renoveringar eftersom du helt enkelt slipper räntekostnaden. Räkna på hur mycket renoveringen kommer att kosta och hur mycket du kan spara per månad.

För lån har du i princip två typalternativ. Det handlar om extra uttag på bolånet respektive tecknande av privatlån. Förstnämnda är det billigare alternativet, men det finns en fallgrop att se upp för.

Om du ansöker om att utöka ditt bolån kan hela ditt lån betraktas som ett ”nytt” bolån. Det innebär att regler kring amorteringskrav kan aktualiseras. Ta kontakt med din bank för att få ledning kring detaljerna.

Med ett privatlån får du pengar i handen direkt som du kan använda för att snabbt komma igång med renoveringen. Du har en lång rad långivare att vända dig till och du ska givetvis jämföra privatlån för att hitta det billigaste. Ett tips är att anlita en låneförmedlare som helt enkelt gör jämförelserna åt dig.

Om du tar ett privatlån för att renovera är det viktigt att du budgeterar för kostnaderna och säkrar att du enkelt kan betala amorteringar och räntor. Du bör också undvika att lägga upp lånet på en mycket lång återbetalningstid. Om du flyttar från bostaden du har renoverat är det mindre roligt att fortsätta återbetala ett privatlån för renoveringen.

Källor: Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas