Ekonomiska fallgropar och fällor i jul

20 december, 2018

julgran

Nyårsdagen kan innebära en både bildlig och bokstavlig baksmälla. Allt spenderande under december kan göra stora hål i privatekonomin, hål som kan ta flera månader att läka. Det är lätt att dras med i julhandeln och handla för mer än vad vi egentligen har råd med, och det i sig är en stor fallgrop med årets sista månad.

Det finns emellertid fler fallgropar än så att undvika. För att veckorna fram till jul, själva julen och början av 2019 ska innebära ett härligt firande utan större problem, kan du med fördel se upp med följande fallgropar och fällor. Läs om att rea inte alltid är rea, om vilka möjligheter att byta/lämna tillbaka som finns samt om vad som gäller för köp mot faktura.

Rea är inte alltid rea

Varje höst och vinter är dagstidningarna fulla av historier om hur butiker både på stan och på nätet fuskar med sina reapriser. Bilder på varor som inte alls har prissänkts trots en röd prislapp figurerar i sociala medier och det råder fullt ramaskri bland konsumenterna.

De flesta butiker kör med raka rör och reapriserna är då verkligen nedsatta. Det finns dock tyvärr undantag. Det vanliga förfarandet är att höja priset någon eller några veckor före rean för att då kunna sätta ner priset. Resultatet blir att någon prissänkning inte har gjorts. I vissa fall kan din ”reavara” faktiskt vara dyrare än tidigare.

För att undvika att göra dåliga köp bör du undersöka vad rekommenderat pris för varan är. Du bör också jämföra priser, exempelvis på de prisjämförelsesidor som finns på nätet.

Hur gör man för att byta/lämna tillbaka julklappar?
Det är en utbredd missuppfattning att man alltid kan byta eller lämna tillbaka en vara. Så är nämligen inte alltid fallet, och för vissa regler bestämmer den specifika butiken själv precis vad som ska gälla.

Det finns tre begrepp du måste känna till:

• Ångerrätt: Du har alltid ångerrätt på 14 dagar när du köper något på nätet (undantag för vissa tjänster/varor finns). Ångerrätten börjar löpa när du får varan i din hand eller på annat sätt kan börja använda den. Denna rätt är absolut och säljaren kan inte göra några invändningar. Givetvis måste dock varan vara oanvänd när du lämnar/skickar tillbaka den.
• Öppet köp: Majoriteten av svenska butiker både i verkliga världen och på nätet erbjuder öppet köp. Det handlar dock inte om någon absolut rättighet. Det finns butiker som inte erbjuder detta. Öppet köp innebär att du helt enkelt lämnar tillbaka varan och får pengarna tillbaka. Notera bara att perioden för öppet köp kan vara allt från en vecka till flera månader. Köper du julklappar långt före jul är det viktigt att ha koll på sista datumet.
• Bytesrätt: Bytesrätt innebär normalt att du kan exempelvis byta storlek på en tröja. Du kan också få pengarna tillbaka i form av ett tillgodokvitto. Vanligen är det i övrigt butikens regler för öppet köp som gäller.

Att köpa på faktura

Handlar du på nätet kan du idag nästan alltid handla mot faktura. En annan variant är ”köp nu och betala senare”.

Att handla på faktura är ett alternativ som kan upplevas som smidigt och praktiskt, inte minst eftersom man kan skjuta upp betalningen en tid. Betalningsalternativet är emellertid också förenat med ett antal risker. Vi ska också nämna att en förutsättning för att du ska kunna använda alternativet är att du inte har någon betalningsanmärkning.

När du handlar på faktura gäller att du får en betalningstid på exempelvis 14 dagar. Detta kan innebära en större julfälla beroende på när du handlar och när du får lön.

Om du köper en julklapp den 20 december på faktura ska fakturan betalas senast den 3 januari nästa år, det vill säga långt efter firandet. Köper du julklappen den 6 december ska den betalas den 20 december, det vill säga förmodligen minst ett par dagar innan du får lön. Handlar du på faktura bör du alltså planera för att du har pengar att betala med när fakturan ska betalas. Om inte kan du drabbas du av extrakostnader av olika slag, bland annat ränta.

Planera och budgetera

Ovan har vi gått igenom ett antal fällor och fallgropar som kan göra julen lite mindre angenäm. Se till att inte falla i fällorna för att dels spara pengar, dels få ett mer bekymmersfritt julfirande.

I sammanhanget måste vi också titta på den lite större frågan, nämligen det totala spenderandet under julen. Den här tidpunkten på året är det många som inte drar sig för att ta i lite extra. Det är ju bara jul en gång per år! Samtidigt kan detta tankesätt innebära en hel del bekymmer under månaderna som följer.

Vårt bästa tips är att du planerar och budgeterar för ditt och familjens julfirande. Bestäm helt enkelt hur mycket allt får kosta och se till att privatekonomin tål stressen. Se också till att planera inköp, resor med mera så att julen inte blir onödigt stressig.

Sist men inte minst – viktiga datum för posten!
Att missa vilka datum som gäller för postgången under julfirandet är kanske inte en fälla/fallgrop, men det är snopet att missa en sådan viktig detalj. Nedan är de viktigaste datumen inför julen.

19 dec: Sista dagen att lägga på inrikespaket
20 dec: Sista dagen att lägga på vanliga varubrev
27 dec: Sista dagen för alla slags brev/försändelser inför nyår

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas