Fakta om ID-kapningar och bedrägerier 2018

30 augusti, 2018

Ny teknik underlättar och ger nya möjligheter. Digitala banktjänster, inloggning med BankID, med mera är framsteg som underlättar för oss privatpersoner i vardagen. När behövde du till exempel uppsöka ett bankkontor senast? Om du är lite äldre minns du säkert också de omständliga girobetalningarna.

Ny teknik kan emellertid också ge nya ingångar för dem som vill sko sig på andra genom bedrägerier. I nyheterna de senaste åren har vi kunnat läsa om många oseriösa företag som vilseleder om ingångna avtal.

Du har kanske också läst om ID-kapningar via BankID? I den här artikeln presenterar vi statistik kring identitetsintrång och vad du kan göra för att minska risken att drabbas.

En ID-kapning kan orsaka stora skador på din privatekonomi. Lyckligtvis finns smarta åtgärder att ta till för att minska risken.

skydda din identitet

Olovlig identitetsanvändning – nytt brott som ökar

Den 1 juli 2016 infördes en ny brottsrubricering i svensk lag. Det handlar om olovlig identitetsanvändning. Rubriceringen omfattar framför allt situationer då en person falskeligen utger sig för att vara någon annan med hjälp av digital legitimation. Siffrorna från Brottsförebyggande rådet visar på ett stort antal brott och det verkar onekligen som att anmälningarna kring olovlig identitetsanvändning också stadigt ökar.

Under det första halvåret med den nya lagen anmäldes cirka 10 200 fall av olovlig identitetsanvändning. Siffran för helåret 2017 var knappt 27 700 anmälningar. Preliminära siffror för det första halvåret 2018 visar på en ökning av antalet anmälningar med 24% jämfört med det första halvåret 2017. Det är en mer eller mindre dramatisk ökning och det är tydligt att utvecklingen går åt fel håll.

Bedrägeribrotten ökar

Den som skaffar sig tillgång till en annan persons digitala ID gör det normalt för att genomföra ett bedrägeri. Några typiska exempel är:

  • Överföringar av pengar från bankkonto
  • Tecknande av abonnemang (till exempel för mobiltelefon) i annans namn
  • Ansökan om smslån och privatlån
  • Beställning av varor i annans namn

Brottsförebyggande rådet särredovisar inte uppgifter kring specifika bedrägeribrott med grund i en ID-kapning, men det är tydligt att exempelvis datorbedrägerier ökar. Mellan 2017 och 2018 (årets första sex månader) ökade anmälningarna om datorbedrägeri med hela 49%.

5 tips för att undvika ID-kapning

Om ditt ID blir kapat kan du drabbas av många och stora problem. Den som tar över din digitala legitimation kan ju verka i ditt ställe och beställa varor och abonnemang, ändra din adress, ta lån i ditt namn och mycket mer. Du kan förlora pengar och det kan ta lång tid att reda ut och ordna upp alla konsekvenser. Det finns också en psykologisk aspekt med det hela. Den som drabbas av en ID-kapning känner sig inte sällan kränkt och utnyttjad, vilket är mycket negativa känslor.

Här är fem tips för att undvika ID-kapning. Det handlar om att:

  • Ha koll på kreditupplysningar
  • Kontrollera dina konton med jämna mellanrum
  • Aldrig logga in på konton på uppmaning
  • Använda tjänster för bevakning
  • Spärra adressändring hos Skatteverket

Kontrollera kreditupplysningar

Vid ansökningar om lån, beställning av abonnemang och liknande görs alltid kreditkontroller. Kreditupplysningsföretagen är sedan skyldiga att skicka en kopia med uppgifter om vem som har begärt ut informationen och vilken information det handlar om. Om du får en kreditupplysningskopia för ett abonnemang eller ett lån som du inte har ansökt om bör du genast spärra din kreditupplysning och gå vidare med anmälan.

Kontrollera dina konton

Det enklaste sättet att upptäcka ID-kapning är att kontrollera dina konton med regelbundenhet. Du kan till exempel ta för vana att titta igenom dina transaktioner en gång om dagen. Om du upptäcker ett köp eller en överföring som du inte känner igen kan det vara ett tecken på att du har fått din identitet kapad. Du bör i så fall kontakta din bank omedelbart.

Lämna aldrig ut känsliga uppgifter

Många ID-kapningar och bedrägerier sker idag efter en kontakt med en bedragare som utger sig för att vara en tjänsteman på en bank. Vanligtvis uppger tjänstemannen att det är något problem med ditt konto och ber dig logga in med Bank-ID. I samma skede som du gör det får bedragaren tillgång till ditt konto och kan exempelvis göra direktöverföringar.

Din bank kommer aldrig att ringa upp dig för att begära att du ska logga in. Banken kommer heller aldrig skicka e-post med motsvarande begäran. Du ska helt enkelt aldrig logga in eller på annat sätt lämna ut känsliga uppgifter efter denna typ av begäran.

I övrigt ska du också vara noggrann med att aldrig lämna exempelvis kreditkort, körkort och pass utan uppsyn varken hemma eller när du är på semester utomlands.

Använd bevakningstjänster

Det finns givetvis motmedel mot bedragare som vill komma över din identitet. Ett enkelt sätt att minska risken för kapning är att använda tjänster för automatisk bevakning. De fungerar som så att de varnar om något kring din kreditupplysning eller dina konton avviker från det normala.

Kreditupplysningsföretag som UC har sådana tjänster (mot betalning) men det finns också appar att använda. Om du använder dig av automatisk övervakning kan du dels minska risken att bli drabbad av bedrägerier, dels snabbare återfå kontrollen om du ändå skulle råka ut för ID-kapning.

Spärra obehörig adressändring

Ett sista tips är att hos Skatteverket lägga in en spärr för adressändring. Med denna spärr, som du kan anmäla direkt på Skatteverkets webbplats, kan ingen förutom familjemedlemmar som bor på din folkbokföringsadress ändra din adress.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas