Låna till fritidshus

Funderar du på att köpa fritidshus eller sommarstuga, men är osäker på hur du ska finansiera köpet? Då har du hittat rätt. Det är få förunnat att kunna köpa en bostad kontant; majoriteten av oss behöver låna för att ha råd.

När det gäller köp av sommarstuga är ett fritidshuslån eller bolån att rekommendera, men för den som inte har den möjligheten kan ett privatlån vara ett bra alternativ. På den här sidan går vi igenom för- och nackdelar med olika låneformer när du vill låna till fritidshus. Vi går även igenom några saker du bör tänka igenom inför köpet.


Jämför och ansök om privatlån till fritidshuset här:

Lån anpassade för dig

Jämför alla lån till fritidshus »

låna till fritidshus

Olika låneformer när du ska låna till fritidshus

Går du i tankarna att köpa ett fritidshus eller sommarstuga? Då är du inte ensam. I dagsläget finns det mer än en halv miljon fritidshus i vårt avlånga land. Det är många som beslutar sig för att köpa ett mindre hus på landet för att komma bort från vardagsstressen och njuta av stillheten. Oftast tecknas då ett bolån för att finansiera köpet.

Det finns dock mer än ett sätt att låna till fritidshus. Som nämnt ovan är det möjligt att teckna ett nytt bostadslån för att finansiera köpet, men om utrymme finns kan du även välja att utöka ditt befintliga bolån. Dessutom finns det en del banker som erbjuder särskilda fritidshuslån. Dessa fungerar som bolån där huset står som säkerhet.

För summor upp till 600 000 kronor kan även privatlån användas – antingen för att finansiera hela köpet eller endast delar av det. Då privatlån inte villkoras med någon säkerhet kan dessa pengar till exempel användas för att täcka kontantinsatsen på minst 15 procent. Varken med bolån eller fritidshuslån kan du låna till hela köpet.

Vi ska ta en lite närmre titt på de olika låneformernas egenskaper nedan. Häng på!

Jämför lån till fritidshus


låna till fritidshus

Teckna ett nytt bolån till fritidshus

Att finansiera ett köp av ett fritidshus eller en sommarstuga med ett bolån fungerar på samma sätt som när du ska finansiera en bostadsrätt. Du behöver minst 15 procent av husets pris i kontantinsats och banken står för resterande 85 procent. Precis som vid ett vanligt bolån, använder du sommarstugan som bankens säkerhet.

Den stora fördelen med ett lån med säkerhet är att det ger en lägre ränta och därför är billigare än ett lån utan säkerhet. Nackdelen är förstås att du måste ha tillräckligt med sparat kapital för att täcka kontantinsatsen. Det kan även vara så att du vill köpa ett fritidshus för runt 300 000 kr, vilket kan vara för lågt för ett klassiskt bolån.

Alternativt, utöka befintliga bolån

Då kanske du istället har möjligheten att utöka ditt befintliga bolån och använda dessa pengar för att finansiera ditt köp av fritidshuset. Det är dock inte säkert att du har utrymme att höja ditt bolån. Du får nämligen bara låna upp till 85 procent av bostadens värde. Om du redan har ett bolån på 85 procent kan du alltså inte utöka lånet.

Du bör även vara uppmärksam på att din amorteringstakt kan förändras om du väljer att utöka ditt bolån. Hur mycket du måste amortera styrs nämligen av din belåningsgrad. Om du till exempel idag är belånad till under 70 procent av husets värde och ökar på lånet så det överstiger 70 procent, ökar amorteringen till 2 procent årligen.

Finansiera köpet med ett fritidshuslån

Det finns en del banker som erbjuder så kallade ”fritidshuslån”. Dessa är särskilt inriktade på just dig som vill låna till fritidshus och funkar i stort sett precis som bolån, men har ibland vissa villkor som gäller specifikt för dessa hus.

Här är några exempel på villkor som banker och långivare kan ha för fritidshuslån:

  • Att fritidshusets boyta är en viss storlek (exempelvis mellan 30-200 kvm)
  • Beloppet du vill låna till huset är mellan 200 000 och 3 miljoner kronor
  • Du kan betala minst 15 procent av köpesumman kontant (som vid bolån)

Det är alltså inga stora skillnader mellan ett klassiskt bolån och ett fritidshuslån, ibland faktiskt inga alls. Vissa banker väljer att ompaketera sitt vanliga bolån med ett nytt namn för att passa köpare av sommarstugor, men i själva verket är det samma form av lån. Båda kan dock vara fördelaktiga alternativ när du vill låna till fritidshus.

låna till fritidshus

Låna till fritidshus utan säkerhet

Vanligtvis kostar en sommarstuga mindre än ett permanentboende. Det beror dels på att fritidshus ofta ligger längre från storstäderna, till skillnad från många permanentbostäder. Följaktligen blir priserna lägre eftersom läget inte är lika centralt. Därtill är fritidshus vanligen inte byggda för att vara så kallade året-runt-boenden.

Det kan märkas genom att isoleringen kanske inte är lika bra eller att huset inte har samma uppvärmningssystem som en permanentbostad förmodligen har. Detta är några av anledningarna till att fritidshus ofta inte är lika dyra som en permanent bostad. Att fritidshus är billigare har många fördelar när det kommer till finansieringen.

Inte nog med att kontantinsatsen vid ett bolån då blir mindre och mer överkomlig, men du kan också många gånger välja att finansiera hela köpet med ett privatlån om du så skulle vilja. De flesta långivare har en gräns på 600 000 kronor för lån utan säkerhet, vilket i många fall kan vara tillräckligt för att bekosta ett mindre sommarställe när du vill låna till fritidshus.

En stor fördel med ett privatlån är att du kan låna till hela köpesumman och därför slipper betala 15 % kontant. Dessutom slipper du tidskrävande bankprocesser vid låneansökan.

Med ett privatlån kan du låna precis så lite, eller mycket, du behöver när du ska låna till fritidshus, från belopp på några tusenlappar och upp till 600 000 kronor. Denna låneform är därför fördelaktig när du vill köpa ett mindre hus eller enbart behöver låna till en del av köpet. Ett privatlån tas dessutom utan att huset ställs som säkerhet.

Visserligen innebär detta att räntan för lånet blir högre jämfört med ett bolån, men samtidigt slipper du betala en stor klumpsumma i samband med husköpet. Se dock till att du har råd med månadskostnaden för ditt privatlån.

Om du bara behöver låna en mindre summa till fritidshuset eller av någon anledning inte vill eller kan använda dig av en säkerhet kan alltså privatlån vara det bästa alternativet. Dessutom kan du med ett privatlån, i vissa fall, låna till fritidshus med betalningsanmärkning. Jämför långivare och banker som tillåter betalningsanmärkning.

Hitta lån för sommarhus

låna till fritidshus

Komplettera med privatlån

Ett annat alternativ är att kombinera bolån/fritidshuslån med ett privatlån. Du kan då använda privatlånet till att täcka hela eller delar av kontantinsatsen på 15 procent. Om detta är något du överväger bör du dock vara noga med att räkna på alla omkostnader med att ha två lån och fokusera på att betala av det dyrare privatlånet först.

Tänk också på att du vanligtvis inte kan låna till kontantinsatsen hos samma långivare som du tagit bolånet hos.

Exempel: Du vill köpa ett fritidshus för 1 000 000 kr och kan då finansiera maximalt 850 000 kronor (85 %) med ett bolån. Resterande del, alltså 150 000 kr, måste du betala med kontanter. Du har bara 50 000 kr sparade och har hittat ditt drömhus på landet. Därför väljer du att komplettera ditt bolån med ett privatlån på 100 000 kr.


Vad kostar ett privatlån till fritidshus?

Eftersom ett privatlån tas utan säkerhet är räntan i regel högre än för ett bolån, där fritidshuset används som säkerhet. Räntan varierar dock och styrs av faktorer som din kreditvärdighet, hur mycket du vill låna och hur länge. Utöver ränta tillkommer ibland också avgifter, som en engångskostnad för uppläggningen av ditt lån.

Om vi utgår från exemplet ovan, att du vill låna 100 000 kr under 5 år, kan du få en effektiv ränta på 7,8 %. Det resulterar i en månadskostnad på 1 978 kr och en totalkostnad på 118 666 kr. Ditt sommarhus blir alltså i förlängningen 18 666 kr dyrare med det här exemplet.

Ränteexemplet är från låneförmedlaren Sambla.

Andra kostnader som kan tillkomma vid köp av fritidshus

När du ska låna till fritidshus gäller det att du räknar med alla kostnader. Det innefattar även sådant som inte rör själva lånet. Kanske har du hört talas om pantbrev och lagfart, men hur funkar det och vad mer kan tillkomma?

  • Här är exempel på några kostnader som kan tillkomma:
  • Lagfart på 1,5 % – Ett bevis på vem som äger bostaden, betalas av köparen
  • Nya pantbrev på 2 % – Finns det redan pantbrev följer dessa med huset
  • Årlig fastighetsavgift, tomträttsavgäld och samfällighetsavgift
  • Besiktning av fritidshuset (cirka 9 000 kr för normalstor fastighet)
  • Kostnader för eventuell renovering eller upprustning / möbler

Hur mycket får jag låna till fritidshus?

Hur stort belopp du beviljas beror på vad för typ av låneform det rör sig om och hur mycket din ekonomi klarar av. Storleken på ett bolån beror oftast på värdet på säkerheten (alltså huset), men för privatlån finns oftast en gräns på max 600 000 kronor. För en person med lägre kreditbetyg kan dock maxgränsen vara lägre än så.

Det bästa sättet att öka chanserna till ett lån som du är nöjd med är att söka via en låneförmedlare för privatlån. Du täcker då mer av marknaden eftersom låneförmedlaren samarbetar med ett stort antal långivare och banker.

Hitta låneförmedlare till fritidshus

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas