Hur mycket spenderar du på misslyckade köp?

09 april, 2018

Det är svårt att helt undvika att göra misslyckade köp. Ibland går saker och ting helt enkelt inte som man har tänkt sig. Att försöka göra så smarta köp som möjligt är dock klokt, inte minst för att man kan spara mycket pengar.

Enligt en undersökning signerad Konsumentverket spenderade vi svenskar totalt 50 miljarder kronor på mer eller mindre misslyckade köp under 2017. Slår man ut denna siffra per vuxen handlar det om cirka 7000 kr per person. I detta belopp ingår såväl direkta kostnader som indirekta. Ett exempel på sistnämnda är den tid som går åt för att reklamera. Bra att notera är att precis alla konsumenttjänster ingår i undersökningen. Det handlar alltså om allt från rena varuköp till finansiella tjänster som blancolån och sparande.

7000 kr att spara per år

Man ska alltid ta undersökningar av den här typen med en nypa salt. Vi har alla olika preferenser och vi har olika sätt att se på ekonomi. Ett köp som en person kan tycka är helt misslyckat behöver inte vara det i en annan persons ögon.

Oavsett denna brasklapp är det klart att det är stora belopp som vi i princip ”kastar bort” varje år, och ska vi utgå från Konsumentverkets undersökning handlar det om upp till 7000 kr per person. Det är många tusenlappar som man kan göra betydligt bättre och roligare saker för.

sedlar kastade i soptunna

Vad är ett misslyckat köp?

Det finns många anledningar till att ett köp kan gå fel. Det enklaste exemplet är att man köper två identiska varor till en födelsedag eller liknande. Ett annat exempel är köp av kläder, elektronikprylar och inredningsdetaljer som faktiskt inte används eller används i endast mindre utsträckning. Ett tredje exempel är produkter som håller en kvalitet som är lägre än vad man kan förvänta sig med anledning av prislappen.

Sett till själva värdet är det dock hantverkstjänster som sticker ut allra mest. När det gäller reparationer, arbeten på hus och hem och liknande uppstår ofta en diskrepans mellan förväntat och faktiskt resultat, och denna diskrepans kan räknas i stora pengar. Enligt Konsumentverket kostar felaktiga hantverksarbeten eller bristande kvalitet i desamma oss konsumenter över 10 miljarder kronor varje år.

Gör kloka val och läs på om dina rättigheter

Vad lär vi oss då av ovan resonemang? Kontentan är givetvis att det är klokt att fundera igenom varje köp noga. Du gör klokt i att jämföra priser, granska recensioner och på andra sätt skaffa mycket information innan du tar ett beslut. Det är dessutom nödvändigt att du identifierar det faktiska behovet. Många misslyckade köp beror på att konsumenten köper en vara eller tjänst som inte uppfyller kraven och behoven på rätt sätt.

Du bör också läsa på om dina rättigheter. Det handlar då till exempel om rätt att byta, rätt att reklamera och rätt att få ersättning. Som konsument har du en tvingande lagstiftning på din sida och en säljare är skyldig att rätta sig efter den. Visste du till exempel att du inom 14 dagar alltid kan ångra ett avtal om köp som du gör på nätet? De huvudsakliga reglerna kring köp av varor och tjänster hittar du i konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Regler om lån och avbetalningsköp finner du i konsumentkreditlagen. För mer lättfattliga förklaringar, se Konsumentverkets webbplats.

Källa: Konsumentverkets rapport Konsumentskaderapporten.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden