Låna pengar till häst – Det här bör du tänka på vid hästköpet
Många ryttare drömmer om en egen häst. Någon att träna med, tävla med och ta hand om. En egen häst är förstås ett stort ansvar och kräver inte bara tid och omsorg, utan hästar är även dyra i drift och att köpa. Om du vill köpa häst men inte har tid eller möjlighet att spara ihop pengarna som krävs kan det bli aktuellt att låna pengar till hästköpet.
Bäst privatlån för att köpa häst
Jämför fler långivare till hästköpet
Snabbval
Vilket lån passar till hästköp?
Det är en stor omställning att bli hästägare och det finns mycket att tänka på kring finansieringen av hästen. Det är inte helt lätt att veta vilket lån som är det bästa för just hästköp. För ett bostadsköp är bolån det uppenbara alternativet, men finns det särskilda hästlån? Nja, inte precis. Det finns däremot en typ av lån som inte kräver någon säkerhet (som bostaden vid bolån) eller kontantinsats och som kan användas till vad som helst – som ett hästköp.
Vi talar om ett privatlån – ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån. Ett privatlån kan handla om några tusen till flera hundra tusen kronor och kan betalas tillbaka på ett par år upp till 20 år. Det finns alltså en stor flexibilitet i hur mycket du kan låna och hur lång återbetalningstid du kan välja. Dessutom kan lånet användas till vad du vill och det enda som krävs är att du har en god betalningsförmåga då långivaren vill veta att pengarna kan betalas tillbaka.
Vad kostar det att låna pengar till häst?
När du tecknar ett privatlån tillkommer kostnader i form av ränta, amortering och andra avgifter. Amorteringen är din avbetalning på lånet och är egentligen ingen ”kostnad”, men det utgör fortfarande en utgift för dig varje månad och är därför viktigt att räkna med. Hur mycket du amorterar beror på den löptid du väljer. Kort löptid innebär mer amortering.
Själva räntan utgör en viss procentsats av lånebeloppet och bestäms utifrån dina individuella förutsättningar. Ju bättre kreditvärdighet och betalningsförmåga du har, desto lägre blir räntan du får betala. Anledningen till det är att du då är en mindre risk för banken eller långivaren. Räntan sätts i relation till de riskfaktorer som följer med lånet.
Om du har en fast inkomst, en stabil livssituation och har skött tidigare betalningsskyldigheter, det vill säga du har inga tidigare betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, har du sannolikt en hög kreditvärdighet. Att bo i hyresrätt, ha lån sedan tidigare eller vara timanställd drar ner ditt kreditbetyg då det påverkar din betalningsförmåga.
Det brukar också talas om nominell och effektiv ränta. Skillnaden mellan dessa är att den effektiva räntan innefattar alla kostnader för lånet, det vill säga både ränta och andra avgifter. Den är därför mer rättvisande om du ska jämföra lån, eftersom en del lån har låg ränta men höga avgifter och andra har högre ränta men inga avgifter.
Avgifter som kan förekomma är en uppläggnings- eller startavgift på runt 500 kronor och en månatlig aviavgift på runt 50 kronor. Det är dock inte alla långivare som har sådana avgifter och de kan också variera i belopp.
Exempel på lånekostnad till häst
Ponera att du har förälskat dig i en vacker valack som kostar 80 000 kronor. Du bestämmer dig för att låna till hela köpesumman och väljer en återbetalningstid på 5 år. Om du får en effektiv årsränta på 6,11 % innebär det att du får betala 1 545 kronor i månaden. Det totala beloppet blir då 92 685 kronor, vilket blir totalt 12 685 kronor i ränta.
För att sänka månadskostnaden kan du välja en längre löptid, men det ger i slutändan en större räntekostnad. Säg att du istället väljer en återbetalningstid på 10 år med samma lånebelopp och ränta som ovan. Månadskostnaden skulle då istället bli 887 kronor, men den totala räntekostnaden skulle bli ungefär den dubbla – mer specifikt 26 339 kronor.
Om du har utrymme för det i din ekonomi är alltså en kortare löptid det billigaste alternativet. Månadskostnaden blir högre eftersom du betalar av lånet snabbare, men det innebär också färre månader som du betalar ränta.
Låna pengar till att köpa häst
Vad krävs för att låna pengar till häst?
Kraven för att låna pengar varierar hos olika långivare, men det finns några grundkrav som de flesta har:
- Du ska ha varit folkbokförd och skriven i Sverige i minst 1 år eller längre.
- En del långivare godkänner lån till personer som är minst 18 år, medan andra har högre åldersgränser.
- Ofta ställs krav på en minsta års- eller månadsinkomst för att få låna, exempelvis 100 000 kronor/år.
- Du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader eller längre.
Ofta ställs också krav på en fast anställning, men det finns de som beviljar lån till egenföretagare så länge personen kan visa på god lönsamhet och att företaget har varit verksamt en tid. En timanställning eller ett tidsbegränsat vikariat är svårare eftersom det är en mer osäker anställningsform. Långivaren vill veta att lånet kan betalas i längden.
Kan jag låna pengar till häst trots betalningsanmärkning?
Det finns långivare som beviljar lån till de som tidigare misskött sina betalningar och har betalningsanmärkningar. Det krävs dock att personen i övrigt kan uppvisa en god ekonomi. Privatlånet kommer dessutom ha en högre ränta eftersom det innebär en större risk. Vi rekommenderar dock inte att du tecknar lån om du har svårt att betala för det.
Hur lånar jag pengar till att köpa häst?
Det som tar längst tid när det kommer till att låna pengar till hästköp är att hitta rätt häst. Själva ansökningsprocessen för privatlån är ofta mycket snabb och efter att lånet blivit godkänt brukar det betalas ut redan samma dag.
Ansökningsprocessen kan sammanfattas i fem enkla steg:
1. Jämför olika långivare och låneförmedlare, här på Privatlån.com listar vi de största långivarna i Sverige.
2. Klicka dig in på hemsidan till den låneaktör du valt och fyll i ansökningsformuläret. Uppgifter som behövs är bland annat ditt personnummer, telefonnummer, e-post, civilstånd, boendeform och anställningsform.
3. En kreditupplysnings görs och därefter får du besked om din låneansökan godkänts.
4. Du accepterar låneerbjudandet genom att signera med mobilt BankID. Om du har ansökt via en låneförmedlare kan du nu se och jämföra alla låneförslag och välja det du tycker är bäst.
5. Lånet betalas ut till ditt bankkonto och du kan använda pengarna till att köpa din drömhäst. Blir det pengar över från lånet kan du alltid använda dem till driften och inköp av ridutrustning, foder eller veterinärbesök.
Jämför och låna pengar till hästköp
Att tänka på när du lånar pengar till häst
Det finns mycket att tänka på kring ett hästköp. Dels är det viktigt att fundera igenom om du verkligen har förutsättningarna för en egen häst. Har du tillräckliga kunskaper? Har du råd med kostnaderna? Har du tid?
En egen häst kräver ungefär tre till fyra timmar av din tid varje gång du är ute. Det beror förstås på hur du planerar att stalla upp hästen, men ett inackorderingsstall med full service är ofta ett mycket kostsamt alternativ. Utöver stallhyra tillkommer kostnader för foder, försäkring och veterinärbesök. För att inte tala om ridutrustning som ska bekostas.
För att försäkra dig om att du har råd med en häst och ett lån till hästköpet kan det vara en bra idé att göra upp en budget. Stapla upp alla kostnader för driften av hästen och andra utgifter du har i månaden och sätt sedan det i relation till din inkomst. Det du har kvar är utrymmet du har i din ekonomi för lånekostnader. Är det tillräckligt?
Jämför lån till häst med en låneförmedlare
Det är inte alltid lätt att avgöra hur mycket ett lån kommer kosta. Långivare går endast ut med exempelsiffror på sina hemsidor och det är inte säkert du blir erbjuden samma ränta som i exemplet. Varje gång du ansöker om ett lån görs dessutom en kreditupplysning. Det är på detta sätt som långivaren avgör din kreditvärdighet och betalningsförmåga.
Varje kreditupplysning registreras och ett stort antal sådana sänker ditt kreditbetyg, vilket inte är bra för dina chanser att få ett lån till bra villkor. Om du vill jämföra den exakta kostnaden hos olika långivare kan du istället använda dig av en låneförmedlare. Då gör låneförmedlaren en kreditupplysning som används för att samla in erbjudanden.
Det innebär att du med en låneansökan får flera låneförslag. Dessa innehåller inga exempelsiffror utan det är vad de faktiskt kan erbjuda dig. Om låneförmedlaren återkommer med 10 olika erbjudanden kan du se den exakta månadskostnaden för dessa och dels välja det billigaste, men också se att du har råd med det lånet du behöver.
Räcker pengarna som blir över till att täcka lånekostnaden? Det bör dessutom finnas en del marginal så att du inte hamnar på plus minus noll varje månad. Om svaret är ja, kan du välja att acceptera ett av erbjudandena. Din ansökan är inte bindande så du kan alltid välja att tacka nej om det skulle bli för dyrt eller du inte är nöjd med utbudet.