Låneutmanaren som står på låntagarnas sida
07 september, 2020 Frida JohanssonIdag är det enkelt att jämföra lån online. Faktum är att över hälften av alla privatlån i Sverige går genom olika förmedlingsplattformar, vilket ökar konkurrensen på marknaden. Men skulle det kunna gynna konsumenterna ännu mer? Det är framför allt denna fråga som den nya låneutmanaren, Låntagarnas, ställer med sitt koncept.
Frej Andersson, en av grundarna, säger i en intervju med Di Digital att dagens system leder till överskuldsättning och oinformerade konsumentbeslut. Det är därför dags för förändring, något de med Låntagarnas vill få igenom.
Grundarna Frej Andersson och Andreas Johansson har båda bakgrund inom konsumtionslån. Genom detta initiativ vill de använda sin kunskap på ett nytt sätt och förmedla lån som gynnar konsumenterna. Idag har Låntagarnas fem anställda, men de har stora planer. Inom tre år vill de vara tredje störst på marknaden.
Häng med när vi tittar närmare på deras affärsidé!
Hoppa direkt till vår recension av låneförmedlaren här: Låntagarnas.
Hur fungerar Låntagarnas?
Låntagarnas drivs utan möjligheter till vinstutdelning. Målet är att skapa en lånemarknad med sänkta kostnader, schysstare regler och större valmöjligheter för låntagarna. Men hur kan låneförmedlaren vara helt non-profit?
Jo, det säkerställs genom valet av bolagsform: Aktiebolag med mycket begränsad möjlighet till vinstutdelning. Ägarna kan inte ta ut mer än max 1 % i vinst på sitt investerade kapital. Istället återinvesteras vinsten i företaget.
Men vad innebär det i praktiken? Tanken med modellen är att den ska vara vinstdrivande och samtidigt gynna kunderna. Aktieägarna ska med andra ord inte kunna driva upp kundernas kostnader genom vinstutdelning.
I intervjun med i Di Digital riktar ägarna kritik mot det nuvarande systemet. Dels de enorma provisioner som utgår till förmedlare, dels nettovinstmarginalerna. Låntagarnas anser att dessa istället ska gå till kunderna.
Kreditprövningar och räntor
I Sverige finns det inte något rikstäckande kreditregister. Istället vänder sig banker och låneförmedlare till olika aktörer för sina kreditbedömningar. Systemet kan missa skulder och andra försvårande omständigheter.
Låntagarnas menar att det därför blir för lätt för skuldsatta att få tag i ännu fler krediter. De utlovar ”en egen fullfjädrad kreditprövning” och väljer som ett led i detta att inte erbjuda lån med betalningsanmärkningar.
Överskuldsättning är ett erkänt problem i Sverige. Finansinspektionen (FI) har rapporterat om detta som en del av Konsumentskyddsrapporten från 2020. Där nämner de också noggrannare kreditupplysningar som en del av lösningen. I rapporten efterlyser myndigheten också en regeringsutredning kring ett rikstäckande kreditregister.
Läs mer: FI vill förbättra långivarnas kreditbedömning
Men även lägre räntor är en del av Låntagarnas satsning. De har valt att sätta en maxränta på 16 %. Detta är långt lägre än till exempel marknadsledande Lendo som förmedlar lån med upp till 29,95 % i effektiv ränta.
Vad innebär det i slutändan?
Så vad innebär Låntagarnas entré på lånemarknaden? Både för dig som direkt kund och som låntagare överlag kan låneutmanaren göra skillnad. Låntagarnas är nämligen tänkt att förändra lånemarknaden i stort och tvinga konkurrenter till förändring. För vem vill betala mer för sina lån? Speciellt när det visat sig att det inte behövs.
Det återstår så klart att se vilken effekt Låntagarnas närvaro kommer få, men redan idag har utmanaren skakat om marknaden – och om vi ska tro ägarna har de bara börjat. Framtiden får utvisa hur stor förändringen blir.
Förhoppningsvis innebär det just ökade valmöjligheter, sänkta lånekostnader och ett stärkt konsumentskydd för låntagare. En schysstare lånemarknad, helt enkelt. Det skulle både konsumenterna och samhället vinna på.