Lita inte på rabatterbjudanden på hotellsajterna

11 oktober, 2017

hotellsajter

Brukar du boka hotell via boknings- och jämförelsesajter på nätet? Letar du efter de största rabatterna för att kunna göra riktiga klipp? Då gör du klokt i att vara vaksam. Det finns nämligen tecken på att flera av de ledande jämförelsesajterna presenterar rabatter som är klart vilseledande. Konsumentprogrammet SVT Plus har nyligen i ett reportage visat att flera hotellsajter har satt i system att helt enkelt lura oss konsumenter.

Ordinarie pris finns inte

För många hotellrum som presenteras på hotellsajterna finns två priser, nämligen ett ”ordinarie pris” och ett pris som gäller under en viss tid – ofta under bara någon dag eller två. Emellertid finns indikationer på att det ordinarie priset inte erbjuds på det faktiska hotellet, alternativt att det motsvarar det högsta priset för motsvarande rum på hotellet under en längre tidsperiod.

Exempel: På en hotellsajt kan du hitta ett erbjudande om ett familjerum för 2 vuxna och 2 barn till priset 1421 kr. Enligt erbjudandet sparar du 27% jämfört med ordinarie pris. Går du in på hotellets egen bokningssida upptäcker du att priset faktiskt är 1421 kr (eller ännu lägre), detta utan någon form av rabatt.

För att undvika att bli lurad av bokningssajternas falska marknadsföring och vilseledande rabatter kan du se till att du alltid bokar direkt på hotellets webbplats. Du kan dock använda hotellsajterna för att hitta hotell och andra boenden i den stad du ska resa till, och även jämföra faciliteter och annan service.

Rankingsystemen är inte korrekta

När du besöker en hotellsajt ska du inte bara vara skeptisk mot rabatterna. Du ska även vara sunt skeptisk mot rankingen och betygsättningen av de olika hotell du tittar på. Enligt SVT Plus redaktion finns nämligen tecken på att hotellen erbjuds att köpa bättre platser i sökresultaten och få större exponering överlag. Det kan till exempel handla om att bli ett ”utvalt hotell” för alla eller vissa kundsegment. Att hotellet är ”utvalt”, är ”rekommenderat” eller är ett ”toppval” kan upplevas som att det är extra lämpligt eller prisvärt för besökaren, men det finns alltså tecken på att det inte handlar om en kvalitetsmarkör i sig, utan att hotellen köper sig en mer framträdande position i resultaten.

Samtidigt är inte allt bluff och båg i sökresultaten. Alla kunder kan skriva recensioner och sätta egna betyg, och dessa recensioner och betyg är autentiska. Att de mest positiva omdömena ofta placeras lite högre upp är en annan sak.

Provisioner ger dyrare hotellrum

Något ironiskt i sammanhanget är att hotellsajternas system för provisioner kan göra att hotellrummen överlag faktiskt blir dyrare. Istället för att verka som prispressare fungerar bokningssajterna som prishöjare. Detta gäller naturligtvis framför allt för de hotell som väljer att köpa sig till bättre positioner i sökresultaten. Samtidigt kan också de hotell som inte betalar för bättre positioner ta chansen att höja priserna något för att matcha den ökande prisnivån och därmed tjäna mer pengar.

Det är oklart vad hotellen betalar i extra provision för att få bättre placeringar i sökresultaten. I SVT Plus nämns dock att man kan få betala mellan 5-10% i extra provision till hotellsajten. Denna kostnad måste hotellen få tillbaka på något sätt och naturligt är då att vi kunder får betala.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas