Maxa hemestern – Tips för att köpa fritidshus
16 maj, 2020 Frida JohanssonFöreställ dig att du sitter på din egen veranda, fåglarna kvittrar i tallarna ovanför ditt huvud och det ryker från kaffekoppen på bordet bredvid dig. Det är tyst och stilla, och du känner dig avslappnad. Hemestern kan börja!
Att äga en sommarstuga eller ett fritidshus är en dröm för många, speciellt i semestertider när möjligheterna till resor utomlands är begränsade. Det vanligaste sättet att finansiera ett sådant husköp är ett fritidshuslån. Ibland tas även ett privatlån för att täcka delar av kontantinsatsen. Här är några saker att tänka på inför fritidshusköpet.
Snabbval
Finansiera köpet av sommarstugan
De flesta köper inte en sommarstuga helt kontant, utan vanligast är att man lånar till hela eller delar av köpet. Ett fritidshuslån har samma grundregler som ett bostadslån. Det går med andra ord att ansöka om lån på upp till 85 procent av husets värde, men resterande 15 procent måste du betala ur egen ficka i form av en kontantinsats.
För den som inte har tillräckligt i sparkapital för att täcka hela kontantinsatsen är det dock möjligt att låna till hela eller delar av den. Det vanligaste alternativet är då ett privatlån, vilket är ett lån utan säkerhet. Det innebär att pengarna kan användas till vad du vill – de lånas inte med ett specifikt syfte som ett bolån eller fritidshuslån.
Det är också viktigt att komma ihåg att ju mer belånad du är, desto högre blir månadskostnaden för dig – dels i form av ränta och avgifter, men också amortering. Enligt amorteringskraven måste den som är belånad över 70% amortera 2% av lånet per år. Om fritidshuslånet är mer än 4,5 gånger din bruttoårsinkomst är det ytterligare 1%.
Låna till fritidshus med privatlån
Om kostnaden för sommarstugan är under 600 000 kronor är det även möjligt att låna till hela köpet med ett privatlån. Fördelen är att du helt slipper erlägga kontantinsats och att du inte omfattas av amorteringskraven.
Nackdelen är att privatlån ofta har en något högre ränta än ett fritidshuslån. Det är därför viktigt att jämföra olika alternativ och räkna på kostnaderna innan du beslutar dig för den ena eller andra finansieringslösningen.
Räkna på kostnader och gör en budget
Själva köpet av sommarstugan och månadskostnaden för lånet är bara en del av kostnaderna. För att ta reda på vad fritidshuset kommer kosta dig, och vilken prisklass du faktiskt har råd med, är det viktigt att räkna med alla kostnader. Det kan vara bra att göra en budget för att ha koll på vad den totala månadskostnaden kommer bli.
Här är några kostnader som kan tillkomma:
- Underhållskostnader – såsom vatten, el, sophämtning, uppvärmning. Ett hus kostar pengar året om!
- Fastighetsavgift – Alla ägare av en bostadsfastighet måste betala en avgift, som mest 7 412 kr per år.
- Pantbrev- och lagfartsavgift – om huset är obelånat kan du behöva betala hela pantbrevsavgiften på 2% av lånebeloppet. En lagfartsavgift tas alltid ut vid ny bostadsägare och motsvarar 1,5% av köpesumman.
- Samfällighetsavgift – Om sommarstugan tillhör en samfällighetsförening måste du ofta betala en avgift
som bland annat bidrar till underhålla av gemensamma ytor, som brygga, parkering och/eller lekplats.
- Möbler – Om du inte köper stugan möblerad eller har några extramöbler kommer du behöva köpa det.
- Besiktning – Det är klokt att besikta huset innan köp för att undvika extra kostnader och problem.
- Renovering – Planerar du att köpa ett hus i toppskick eller kommer du behöva renovera något?
Att hitta rätt fritidshus och välja läge
En viktig aspekt när det kommer till att hitta rätt fritidshus är att välja ett läge som passar ditt behov. Är det viktigt för dig att ha nära till en badplats? Kanske vill du bo avskilt, men ändå ha tillgång till en större stad?
Ett boende med ett attraktivt läge kostar oftast mer, men det kommer troligen också behålla sitt värde över tid. Om du planerar att hyra ut fritidshuset i perioder för att täcka en del av kostnaderna är det också viktigt att det ligger i ett område som är populärt hos turister. Finns det många sevärdheter i området? Badplats i närheten?
Det finns alltså mycket att tänka på inför ett köp av fritidshus, men genom att räkna på kostnaderna kan du ta reda på vilken prisklass som är relevant för dig. Det, tillsammans med önskat läge för sommarstugan, är en utmärkt utgångspunkt för att börja gå igenom bostadsannonser och hitta den perfekta stugan för hemestern.