Medlåntagare eller borgensman vid privatlån – vet du skillnaden?
17 september, 2019 Maja PalmstruchAnta att du är student och jobbar helger då och då för att få ekonomin att gå ihop. Du är i behov av ett privatlån för att täcka ett oväntat dyrt tandläkarbesök men din ekonomiska situation sätter käppar i hjulet för dig och banken godkänner inte din låneansökan. För att öka dina chanser vänder du dig till en utomstående för hjälp, men du är osäker på om det är en medlåntagare eller borgensman du behöver. Vad är egentligen skillnaden?
Snabbval
Medlåntagare
En medlåntagare är, som ordet skvallrar om, en person som tar ett lån tillsammans med dig. Det finns många anledningar till att ha en medsökande. Vanligt är att sambon eller partnern ställer upp i syfte att öka kreditvärdigheten och få ett bättre låneerbjudande. Det är i heller inte ovanligt att en förälder ansöker om ett lån tillsammans med sitt barn för att hjälpa till vid köp av bostad.
LÄS MER: Låna till din drömbostad
Vem kan vara medlåntagare?
När det kommer till val av medlåntagare värderar långivare olika personer på olika sätt. Viktigast är såklart att den som ställer upp har god kreditvärdighet, men personens relation till dig kan också vara av betydelse. Vissa banker godkänner till exempel bara familjemedlemmar eller personer som är skriva på samma adress som dig, medan andra anser att en vän kan fungera lika bra som medlåntagare.
Medlåntagarens skyldigheter
Så fort er ansökan beviljats blir ni båda låntagare och är gemensamt betalningsskyldiga för lånet. Medlåntagaren har alltså lika mycket ansvar för lånet och i er deklaration anger ni vanligtvis 50% av lånebeloppet var. Om den ena inte uppfyller sin del blir den andra skyldig att betala, vilket gör att den totala säkerheten ökar och lånet lättare beviljas.
Eftersom en medsökande i regel också innebär att den disponibla inkomsten blir högre kan banken i många fall erbjuda bättre ränta på lånet. I andra fall, när du som sökande själv har en låg kreditvärdighet, kan en medsökande med god ekonomi höja er gemensamma kreditvärdighet och vara avgörande för att du överhuvudtaget ska få lån.
Jämför lån för att få bäst ränta!
Borgensman
Ett annat sätt att öka sina chanser att få ett lån beviljat är att låta en borgensman gå i god för dig. Denna person lovar då att betala alla kostnader för lånet om låntagaren själv inte skulle klara av att göra det. Det är också möjligt att endast gå i borgen för delar av lånet och då bara bli betalningsskyldig för dessa delar om lånet skulle förfalla.
Vem kan vara borgensman?
Det vanligaste är att en förälder går i borgen för sina barn. Banker är dock generellt mer restriktiva när det kommer till att godkänna någon som borgensman och det är inte alla som accepterar borgensman som garant för lån.
Borgensmannens skyldigheter
Borgensmannen blir endast ansvarig för lånet om låntagaren inte skulle betala för sig. Borgensmannen tar alltså på sig det fulla ansvaret att ta över låntagarens skulder om han eller hon inte skulle klara av att betala. Det är därför viktigt att som potentiell borgensman se över sin ekonomi så att man har tillräckligt med utrymme för att kunna betala tillbaka den summa man går i borgen för, om värsta tänkbara skulle inträffa.
Vilket alternativ är bäst?
Om vi återgår till exemplet i början av artikeln kan vi konstatera att en medlåntagare med god ekonomi är en fördel vid ansökan om lån och kan leda till lägre ränta på lånet. I princip vem som helst kan dessutom agera medlåntagare.
En medlåntagare har dock lika mycket ansvar för lånet från dagen då avtalet undertecknas, medan borgensmannen endast blir ansvarig om låntagaren inte betalar för sig. En borgensman fungerar också som en trygghet, men inte alla banker accepterar detta som säkerhet vid lån. Banker är också mer restriktiva när det gäller vem som får gå i borgen.
Det finns alltså stora skillnader mellan en medlåntagare och en borgensman. Dessa skillnader kan vara bra att tänka över innan du frågar någon om hjälp eller om du överväger att ställa upp för någon annan. Vilket av alternativen som är bäst är dock svårt att säga. Det beror helt enkelt på situationen du befinner dig i.