Renoveringslån och försäljning av bostad
13 maj, 2016 Elsa LötvallEn del långivare och även låneförmedlare har börjat erbjuda vad man benämner som renoveringslån. Målgruppen är dem som äger en egen bostad eller har ett fritidshus och önskar förbättra skicket antingen för att helt enkelt skapa mer trivsel hemma eller öka chanserna till en högre prislapp vid försäljning. Givetvis kan de två skälen för renovering sammanfalla i mindre eller större grad, men normalt upplevs det ena av skälen som viktigare och mer trängande än det andra.
Vad är renoveringslån?
Renoveringslån är helt vanliga privatlån utan säkerhet. Det handlar alltså inte om att man höjer bolånet för att få loss medel för renoveringen (även om det är en möjlighet att fundera på). Du ansöker om lånet på vanligt sätt hos en specifik långivare eller hos en låneförmedlare och om lånet blir beviljat får du det utbetalat inom maximalt fem bankdagar.
Ökar värdet vid försäljning
De åtgärder du gör, eller låter göra, i din bostad med hjälp av renoveringslånet, kommer nästan garanterat att öka marknadsvärdet på bostaden och chansen är stor att din investering i bostaden märks mer eller mindre tydligt i den slutliga köpeskillingen när du säljer. Rent allmänt och mellan tummen och pekfingret brukar man säga att värdeökningen åtminstone motsvarar investeringen. Renoverar du till exempel badrummet för 50 000 kr och köket för 100 000 kr kommer därmed marknadsvärdet på bostaden att öka med minst 150 000 kr. Många gånger kan effekten bli större, men det är viktigt att komma ihåg att du inte kallt kan räkna med det.
Vi ska också säga att det finns renoveringar och andra åtgärder som mindre ofta ”betalar sig” vid en jämförelse med marknadsvärdet före respektive efter renoveringen. Åtgärder som inte syns vid en okulär besiktning, och som mer tillhör det mest grundläggande, tenderar att tillerkännas ett lägre värde vid exempelvis budgivning. Några typiska exempel är isolering och åtgärder för att få bort eller motverka fukt.