Ska man leasa eller låna till bil?

18 juni, 2018

Att köpa en bil är en ganska stor affär. Exakt hur stor den blir avgörs givetvis av vad du väljer, men normalt är köpet av den storleken att du behöver låna till det. Du har flera alternativ att välja mellan när du är spekulant på en bil. Det vanligaste och enklaste är att finansiera bilen med ett billån. Ett annat alternativ, som dock blir aktuellt endast om du köper från en privatperson, är ett vanligt blancolån eller privatlån. Ett tredje alternativ är leasing.

Om det är en helt ny bil du vill köpa, är alternativen att köpa med billån eller att leasa. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativ och i den här artikeln ska vi belysa skillnaderna.

I artikeln kommer du att få läsa om:

  • Hur leasing fungerar
  • Fördelar och nackdelar med lån respektive leasing
  • Prisexempel för de två alternativen

leasa bil privatleasing

Leasing – så fungerar det

Företag har kunnat leasa både bilar och andra fordon i många år. Det är först under de senaste åren som leasing av personbilar har blivit ett alternativ även för privatpersoner. Idén med leasing är i grunden att du hyr en ny bil och betalar hyra för detta. Rent juridiskt blir du emellertid ägare till bilen. Det innebär att det är du som betalar exempelvis trafikskatten.

Den som vill leasa en ny bil skriver på ett avtal som normalt gäller i tre år (36 månader). Någon kontantinsats behöver inte erläggas hos bilhandlaren utan kostnaderna för finansiering läggs i stället på de betalningar som ska göras varje månad.

Den totalsumma du betalar i månaden inkluderar framför allt värdeminskning. Det gör att du för en dyrare bil får betala mycket höga kostnader varje månad. Totalsumman inkluderar också ränta och ofta en del av kostnaden för rutinservice. Du står själv för extra utgifter för drift (bensin, olja, spolarvätska), trafikskatt och besiktningskostnader.

Ränta för leasingen bestämmer leasegivaren eller bilhandlaren själv. Normalt är den fast, så din inkomst spelar mindre roll (bara den är tillräckligt hög för att du ska anses ha tillräcklig betalningsförmåga). Det är själva räntan som är leasegivarens intäkt från affären.

Den magiska gränsen 1500 mil

Mycket viktigt att komma ihåg är att leasingavtalet normalt medger körning av upp till 1500 mil per år. Idén är att din månadsbetalning ska täcka den värdeminskning som körning upp till denna distans innebär. I det fall du kör fler mil än så blir tillägget ofta ganska rejält. Vet du med dig att du kommer att köra mer än 1500 mil/år bör du välja bort leasing som alternativ direkt.

Fördelar och nackdelar

För att kunna presentera fördelar och nackdelar för billån respektive leasing på bästa sätt, är det klokt att utgå från tre huvudpunkter, nämligen:

  • Trygghet och enkelhet
  • Priset
  • Möjlighet att köra ny bil

Tryggt och enkelt att privatleasa

När du leasar en bil köper du egentligen inte just bara en bil, utan ett helt paket av tjänster som underlättar ditt bilägande. När du rullar ut bilen från bilhandlaren kan du under 36 månader köra en ny bil med alla garantier och all service. Du behöver inte heller fundera på vinterhjul eller bekymra dig om vad som händer om bilen skulle krångla. Du betalar helt enkelt för trygg och enkel transport hur du än använder bilen. När de tre åren har gått lämnar du tillbaka bilen och kan då välja att hämta ut en ny modell. Det gäller bara, som nämnts ovan, att du inte kör för mycket!

Billigare att köpa

Oavsett hur man räknar är det billigare att köpa bil med billån än att leasa bil. En anledning är att det ”paket av trygghet” du egentligen betalar för kostar mer än de ingående delarna. En annan anledning är att du kan ta del av restvärdet av bilen. Om du inte är bunden till ett leasingavtal kan du själv också påverka kostnader för service, däck, med mera. Du kan också påverka värdeminskningen själv genom att köra mindre.

Just att ett leasingavtal är bundet kan också vara problematiskt. Det finns ingen möjlighet att avbryta avtalet och lämna tillbaka bilen. Det kan innebära stora kostnader om det visar sig att bilen inte är lämpad för förändrade förutsättningar (att du får barn till exempel).

Alltid ny bil med leasing

Du leasar alltid en fabriksny bil och du får nycklarna i handen utan att behöva lägga in en kontantinsats. Det är något som är attraktivt för många. När du köper en bil med lån tvingas du i stället lägga en kontantinsats på minst 80% av nybilspriset. Det kan handla om ett betydande antal tusenlappar om nybilspriset är av det högre slaget.

Prisexempel

Sist men inte minst kan det vara intressant att få en bild av skillnaden i pris mellan att köpa med billån och att privatleasa.

Vi har valt ut en bil som kostar 175 000 kr i bilhandeln och jämfört skillnaderna i pris per månad under de första tre åren.

Den utvalda bilen kostar cirka 2900 kr att leasa per månad (ett snitt utifrån siffror från flera aktörer). Det ger en totalkostnad på 104 400 kr under tre år. I denna summa ingår allt utom drivmedel, skatt och försäkring.

Om du i stället köper samma bil med billån till 4,50% i ränta blir totalkostnaden för själva lånet (efter kontantinsats på 35 000 kr) cirka 147 000 kr (4090 kr i månaden i 36 månader). Du står också för service och eventuella reparationer.

Utifrån dessa siffror verkar det vid en första anblick som att det är mer fördelaktigt att leasa. Saken är dock den att du vid ett rent köp behåller bilen efter 36 månader och kan tillgodoräkna dig värdet vid en försäljning. I just detta fall är också bilen helt betald, vilket innebär att du inte har några ytterligare finansieringskostnader efter år tre.

Värdeminskningen på tre år är normalt allt mellan 40-50%. För vår exempelbil skulle värdeminskningen i kronor och ören vara mellan 70 000 – 78 500 kr och restvärdet alltså vara 96 500 – 105 000 kr.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden