Slut på pengar efter semestern? – Här är 10 smarta spartips!

13 augusti, 2018

Semesterveckorna börjar lida mot sitt slut för det här året. Sommaren har varit lång och varm (för varm?) och det har verkligen inte saknats möjligheter till sol och bad. Hur har semestern varit? Har du spenderat den hemma eller i ditt fritidshus? Har du också hunnit med en utlandsresa?

Genomsnittssvensken inleder höstterminen med en ekonomisk uppförsbacke. För vissa är backen så brant efter sommarens utsvävningar att det tar månader att återfå balansen i sin privatekonomi. Andra har betydligt enklare att få pengarna att gå ihop i augusti och september. Oavsett hur läget ser ut för dig finns endast fördelar med att ta del av smarta spartips.

Här presenterar vi 10 tips för hur du kan tackla den första delen av hösten.

spara pengar privatekonomi

1. Storkok och matlådor

En sådan här lista på spartips kan inte vara komplett utan ett tips kring storkok och matlådor. Anledningen till att tipset återkommer gång på gång är att det kan ge mycket stor effekt på din privatekonomi. Om du har en mycket ansträngd ekonomi nu i augusti kan du spara många hundralappar, om inte ett par tusenlappar, på att storhandla och göra storkok för matlådor.

2. Rensa och sälj

Ett annat klassiskt tips är att byta undanlagda saker mot pengar. Principen är att du gör en storstädning hemma och plockar fram allt som du inte använder. Chansen är stor att du hittar en rad prylar, utrustning och kläder som har ett åtminstone skapligt andrahandsvärde. Använd dig av ditt nätverk, Facebook samt köp- och säljsajter för att göra dig av med sakerna och få betalt för dem.

3. Köp inget ute på stan

På sommaren är det lätt hänt att man vänjer sig vid att köpa vatten på flaska, ta en kopp kaffe så fort man ser ett café och frossa i glass och godis. För att spara pengar i augusti (och även framöver) är det viktigt att bryta denna vana. En kopp hämtkaffe per dag och köp av vatten på flaska ett par gånger i veckan ger utgifter på flera hundralappar varje vecka.

4. Gå och cykla för både plånboken och hälsan

På tal om vanor är det en god idé att inleda hösten med att skaffa hälsosamma vanor. En sådan är att låta bilen stå så mycket det bara går. Cykel och kollektivtrafik är de uppenbara valen för de något längre resorna medan du med promenader förmodligen kan ta dig till de flesta platser i ditt närområde.

5. Skippa abonnemang

Visst, det är få saker som är så njutbara som att kunna sätta på en bra film en lite kall och ruggig sommarkväll. Frågan är bara om du behöver både Netflix, Viaplay och HBO? Hur ofta ser du egentligen på TV4Play och hur mycket använder du Premium-versionen av Spotify. Hur många appar som drar månadsavgifter automatiskt varje månad använder du? Du kan spara mycket pengar både direkt och på sikt genom att rensa upp bland prenumerationer och abonnemang.

6. Dra ner på tobaken

Oavsett om du är storkonsument av cigaretter eller snus vet du att varje paket eller dosa kostar en hel del. Det innebär också att det finns fina vinster (inklusive hälsovinster!) på att åtminstone dra ner på tobaksbruket. Om du till exempel halverar snusanvändningen från fyra dosor i veckan till två, kan du spara upp emot 100 kr per vecka eller 5200 kr per år.

7. Jämför priser på allt

Snabba jämförelser på allt från mat till saker barnen behöver till skolstarten kan göra att du sparar många hundralappar. När du är i mataffären kan du jämföra smör, bröd, flingor, grönsaker – ja allt.

Du kan bli förvånad över hur mycket du kan spara på att inte bara lägga ner första bästa vara i varukorgen. Har du lite extra tid över någon dag kan du utnyttja möjligheten att handla rabatterad mat på nätet. Tänk även på att jämföra privatlån om du planerar att låna pengar för en större investering.

8. Snåla på energin

Sätt inte på värmen så fort den första höstvinden kommer. Se till att släcka lampor och spara på vatten. Stäng av alla apparater du inte använder och var lite mer försiktig med att använda diskmaskinen och tvättmaskinen. Din livskvalitet kommer inte minska nämnvärt samtidigt som du kan spara in en slant varje dag.

9. Hitta nöjen som är gratis

Om du sätter dig ner och funderar kring typiska nöjen, vilka skulle du lista? Gå på restaurang, gå ut på krogen, spela bowling, gå på bio samt shoppa? Vad dessa nöjen har gemensamt är att de kostar en hel del. Samtidigt finns många möjligheter till gratis nöjen som kan vara minst lika givande. Tänk lite kreativt och våga göra något nytt – kanske kan du både spara pengar och få nya upplevelser?

10. Pausa träningskort

När det fortfarande är ganska varmt och skönt ute vill du kanske inte spendera timmar på ett gym när du känner träningslusten falla på. Ett alternativ som kan spara en hel del för hushållskassan är att pausa träningskortet i någon månad under sensommaren/hösten.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden