Svenskar spenderar mindre på julklappar i år

15 december, 2019

Svenskar planerar att spendera mindre pengar på julklappar i år. Det visar en undersökning som Nordea gjort. Det är dock inte för att antalet stygga barn i landet har ökat som det blir färre julklappar. Nej, den främsta anledningen till det förändrade köpbeteendet är ett ökat hållbarhetstänk och en medvetenhet kring konsumtionens miljöpåverkan.

julkonsumtion minskar

Hållbarhetstänk leder till färre julklappar

Snittbeloppet för julklappar landar i år på 3 300 kronor, vilket är en minskning med 10 % från förra året. Nordea har samlat julstatistik de senaste tio åren och 2010 var det år då vi spenderade överlägset minst på julklappar, medan 2018 var året då vi konsumerade som mest. I år går konsumtionen ner en aning igen, och det av hållbarhetsskäl.

Undersökningen visar också att det framförallt är kvinnor och unga som har sett över sitt köpbeteende av detta skäl. Bland kvinnor i åldersgruppen 18-29 år är det hela 43 % som väljer att köpa färre julklappar för att värna om miljön.

Minst pengar spenderas i storstadsområdena. Stockholmare planerar att i snitt lägga 2 900 kronor på julklappar i år och Göteborgare 3 000 kronor. Mest pengar spenderas i Västsverige där beloppet är över snittet, på 4 200 kronor.

Hur stor är din julbudget?

Samtidigt som vi planerar att spendera mindre på julklappar, visar Nordeas undersökning att 86 % av svenskarna inte har något maxtak för julinköpen. Det får helt enkelt kosta vad det kosta vill. En av tio anser att det vore bra att ha ett tak, men har inte satt något. Vi håller med om att en julbudget är en bra idé – annars kan utgifterna lätt skena iväg.

Kanske har du redan gjort större delen av inköpen, eller så har du planerat att ge dig ut i julstressen under sista veckan. Oavsett kan det vara bra att sätta sig ner och göra upp en budget. Ställ dig frågan: Hur mycket har jag råd med? Om du kommer fram till att du har 4 000 kronor kvar efter utgifter, kan det vara bra att lämna lite som buffert.

Om du redan har gjort en del av inköpen kan du räkna ut hur mycket du har kvar och göra upp en plan för hur det ska räcka till övriga inköp. Ett sätt att julbudgetera är att skriva upp alla du planerar att köpa julklappar till och andra utgifter, som julmat. Därefter fördelar du beloppet på de olika utgifterna. På så sätt ger du dig själv en kostnadsram för julshoppingen och får en bild över vad pengarna räcker till – handlar du för mer till någon, får någon annan mindre.

LÄS MER: Ekonomiska fallgropar och fällor i jul

Se över skulderna efter julen

Utan en budget är det lätt att du halvvägs in i julshoppingen inser att pengarna inte räcker till. Många väljer då att ta ett snabblån eller köpa på kredit eller avbetalning. Det kan innebära att du kommer ut ur julbubblan i januari med några extra kilon och flera smålån som var för sig inte är särskilt dyra, men sammantaget utgör en stor kostnad.

Det kan också vara klurigt, för att inte tala om tidskrävande, att hålla koll på alla fakturor som ska betalas och risken för påminnelseavgifter är överhängande. Ett sätt att både sänka månadskostnaden och förenkla betalningen av skulderna är att lösa smålånen med ett större privatlån. Gjort på rätt sätt kan du spara tusenlappar på att samla dina lån på detta sätt. Du kan läsa mer om hur du går tillväga i vår guide – Samla lån och sänk din månadskostnad.


Källa: Nordea, ”Så planerar vi våra julinköp i år”, 06-12-2019

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden