Swish får ett uppsving efter ny e-handelslag

04 juli, 2020

I onsdags, närmare bestämt den 1 juli 2020, trädde en ny kreditlag i kraft i Sverige. Den innebär att e-handlare inte längre får presentera kreditköp som det första, eller som det förifyllda, betalningsalternativet vid checkout. Om betalningssätt som direktbetalning och Swish finns att välja på måste alltså dessa presenteras först i listan.

Lagen klubbades igenom i mars och sedan dess har allt fler e-handlare anslutit sig till betaltjänsten Swish. Sofia Norén, Communication & Growth manager på Swish, tror att det har varit ett sätt för handeln att ”gardera sig”.
E-handlare som swishar betalning

Kraftig ökning av e-handlare som väljer Swish efter ny kreditlag. Foto: Swish

Skulder från e-handel ökar

Redan förra året lämnade regeringen in lagförslaget till riksdagen. Bakgrunden är en rapport från Kronofogden som visar att hushållens skulder ökade med drygt 13 procent under det första halvåret 2019. Skulder kopplat till e-handel var bland de vanligaste och bara hos betaltjänsten Klarna ökade medianskulden med cirka 150 procent.

Den nya kreditlagen ska motverka den stigande skuldsättningen kopplat till e-handeln genom att alternativ som faktura- eller delbetalning ska vara något som konsumenten aktivt väljer. Inte något som man väljer för att det råkar vara förifyllt eller presenteras först av betalningsalternativen. Det sätter alltså den nya lagen nu stopp för.

Allt fler handlare väljer Swish

Så länge det finns ett alternativ som inte innebär kreditköp ska detta alltså alltid presenteras före. Många kunder väljer dock att till exempel betala på faktura för att det uppfattas som ett smidigt och snabbt betalningssätt.

Nu när kreditbetalningar inte längre får vara det första alternativet i kassan är det många e-handlare som istället väljer att ansluta sig till Swish. ”Swish är ett effektivt och smidigt alternativ till kreditbetallösningar för företag att erbjuda sina kunder”, säger Sofia Norén, Communication & Growth manager på Swish, till Dagens Handel.

I april och maj anslöt sig 50 procent fler handlare till Swish, jämfört med samma period förra året. Sofia Norén hänvisar till pandemin som en delvis förklaring till den kraftiga ökningen av nya företag, men tror samtidigt att den nya kreditlagen har påverkat branschen. ”Handeln garderar sig helt enkelt inför lagändringen”, säger hon.

Kritik mot den nya kreditlagen

Swish kan alltså betraktas som en av de stora vinnarna i spåren av den nya lagen. Det finns dock också de som förlorar på ändringen, som e-handelsleverantören Klarna. Föga förvånande har Klarna riktat stark kritik mot den nya kreditlagen, men även flera politiska partier som Moderaterna och Liberalerna har ställt sig på Klarnas sida.

De menar att lagen tydligare borde skilja på de kreditbetalningar som innebär ränta direkt (delbetalning) och de som inte kostar något förutsatt att betalning sker i tid (faktura). Kritikerna menar att fakturabetalningar ger ett större skydd åt konsumenten som då kan få hem varan först och kontrollera den innan betalning måste ske.

Moderaterna har även lyft fram risken att e-handlare på grund av den nya lagen helt enkelt tar bort möjligheten att betala direkt, som ett sätt att då kunna presentera kreditalternativen först. Men trots kritik från flera håll klubbades alltså lagen igenom i mars och har nu trätt i kraft. Den ska dock tas upp och utvärderas om ett år.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas