Tänk på det här när du ska låna ut pengar privat

13 december, 2020

Det kan kännas enkelt att låna ut pengar till nära och kära. För visst får du dem tillbaka? Och kontrakt är väl till för banker och företag?  Nja, så enkelt är det inte riktigt. Det kan faktiskt vara bra att ha koll på juridiken. Skulder är nämligen en av de vanligaste källorna till konflikter. Men risken för problem minskar om ni har allt på papper.

Läs mer: Låna från föräldrarna

Person räcker över pengar

Gör ett skuldebrev

Lösningen är att ha ett skuldebrev. Där tar du med alla omständigheter och villkor kring skulden. Ju mer information du får med och ju tydligare det är, desto bättre. Då är chansen större att allt går bra med lånet.

Det kan kännas tråkigt med ett skuldebrev när du lånar ut till en vän eller familjemedlem. Men samtidigt kan du råka ut för ännu större tråkigheter om det inte finns. Då kan lånets villkor bli otydliga och leda till konflikter.

Därför bör du alltid ha ett ordentligt skuldebrev.

Vad behöver vara med?

Så vad behöver ett skuldebrev innehålla? Jo, det viktigaste som bör vara med är:

  • Lånesumman
  • Vem har lånat ut pengarna?
  • Vem har tagit emot pengarna?
  • Återbetalningstid
  • Avbetalningsplan och amorteringar (Betalas lånet tillbaka i omgångar? Datum?)
  • Eventuell ränta (eller avsaknad av ränta)

Glöm inte att få skuldebrevet underskrivet av båda parter. Om du får med personnumren till båda parter och datum för överenskommelsen är det bättre. En utomstående ska kunna förstå vem som lånat ut vad till vem.

Får du med denna information är det mindre chans att det uppstår problem senare. Om du däremot ska låna ut en större summa kan det vara bra att ta in en jurist för säkerhets skull. Då blir villkoren utformade på ett sätt som gör att du garanterat får tillbaka dina pengar. I annat fall finns många bra mallar för skuldebrev att hitta på nätet.

Det är enklare att använda ett sådant än att själv skriva ihop ett själv och det blir med stor sannolikhet rätt.

Lånets syfte

Det kan också vara bra att fråga personen du vill låna ut till vad pengarna är till för. Att någon börjar låna av sina nära och kära för att betala räkningar eller konsumera är ofta en varningssignal. Då ökar även sannolikheten för återbetalningsproblem som kan leda till konflikter. Om inte annat kanske du föder ett ohälsosamt beteende.

Det är ju inte ovanligt att låna till husköp, bilköp, handpenningar och oförutsedda utgifter. Men om du finansierar någons vardagsutgifter med ditt lån kan det vara bättre att hjälpa personen i fråga få ordning på det ekonomiska.

Vad kan du göra om det blir problem?

Ibland uppstår problem, med eller utan skuldebrev. Mottagaren kanske inte kan betala tillbaka som planerat, eller missar en återbetalning. Eller saknas det tidsplan för återbetalningen? Det behöver inte bara vara negativt för dig. För då har du, rent juridiskt, rätt att kräva tillbaka pengarna direk, oavsett situationen låntagaren är i.

En liknande bestämmelse finns även kring räntan. Om du inte specificerat att räntan är 0 procent gäller nämligen Riksbankens referensränta. Dessutom ska det göras ett tillägg på 8 procent. Därför är det bra att få med räntan i skuldebrevet, även om den är noll. Så att inget annat gäller i ett senare skede, både för dig och för den som lånar.

En sista åtgärd: betalningsföreläggande

Om du har försökt kommunicera med personen om att få tillbaka dina pengar men utan effekt, kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det är ofta en sista åtgärd, men då får du hjälp att driva in skulden.

Läs mer: Så mycket får du låna med ett privatlån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden