Privatlån utan UC
Att ”låna utan UC” innebär att du tecknar ett lån hos en långivare som använder ett annat företag än UC AB för att ta en kreditupplysning. Det innebär med andra ord inte att du undviker en kreditupplysning helt och hållet.
Fördelen med att använda ett alternativt kreditupplysningsföretag är att din förfrågan om lån inte registreras hos UC och därmed inte påverkar ditt UC-kreditbetyg. Eftersom UC är ledande på marknaden och används av allt från hyresvärdar och telekomföretag, till banker och långivare är många måna om att skydda sitt betyg där.
Det är dock framförallt långivare av högkostnadskrediter (exempelvis snabblån) som erbjuder lån utan UC. Med det sagt, är det inte omöjligt att hitta privatlån utan UC – även om dessa är färre och ofta har ett lägre maxbelopp.
I den här artikeln guidar vi dig igenom allt du behöver veta om privatlån utan UC. Du får svar på frågor som:
- Vad innebär det egentligen att låna utan UC?
- När bör det användas, respektive inte användas?
- Hur ansöker jag enklast om privatlån utan UC?
- Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?
Snabbval
Vad innebär det att låna utan UC?
Alla långivare måste enligt lag göra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. Upplysningen är ett resultat av information som har hämtats in och analyserats om dig från flera olika källor, som exempelvis Skatteverket och Kronofogden. Det är sådant som deklarerad inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och befintliga skulder.
Exempel på källor och uppgifter som hämtas:
- Information om anmärkningar och skuldsaldo hämtat från Kronofogden
- Uppgifter om adress, civilstånd och taxerad inkomst från Skatteverket
- Uppgifter om eventuellt fastighetsägande från Skatteverket och Lantmäteriet
Sammantaget visar informationen om du är en högrisk- eller lågriskkund för långivaren. Din kreditvärdighet är därför viktig för dig eftersom den påverkar dina möjligheter att ta lån, samt erbjudas bra villkor och låg ränta.
En annan uppgift som räknas in i kreditbetyget är tidigare kreditförfrågningar som gjorts under de senaste 12 månaderna. Varje gång en kreditupplysning görs på dig registreras den nämligen hos upplysningsföretaget. Dock delar företagen inte information med varandra, och UC kan därför inte se kreditförfrågningar gjorda av andra företag.
En kreditupplysning som gjorts via ett alternativt upplysningsföretag kommer alltså inte att synas eller påverka din kreditvärdighet hos UC. Det här brukar betraktas som den främsta fördelen med att låna utan UC.
Alternativa kreditupplysningsföretag
Det finns flera andra kreditupplysningsföretag, vid sidan av UC AB. De två största är Bisnode Kredit AB och Creditsafe i Sverige AB. Det är dessa som majoriteten av långivarna med lån utan UC använder sig av för att hämta sin kreditupplysningar. Därutöver finns det många mindre aktörer som används av andra industrier.
Jämför olika typer av lån utan UC
Beroende på vad för typ av lån du är ute efter kan du välja någon av följande lånetyper:
- Billån utan UC: ett lån för att köpa en bil.
- Sms-lån och snabblån utan UC: ett mindre lån med snabb utbetalning.
- Blancolån och snabblån utan UC: traditionella lån utan säkerhet.
- Samlingslån utan UC: lån för att betala av andra lån och krediter.
Du som ska låna pengar utan UC behöver alltså inte bara jämföra långivare, utan även lånetyper. Behöver du pengar snabbt är sms-lån och snabblån utan UC bra, medan blancolån och privatlån utan UC generellt sett är bäst för större lån. För en lista med exempel på långivare inom respektive lånetyp och en topplista med de bästa låneföretagen som erbjuder lån utan uc inom respektive lånekategori kan du även besöka Lånea.se
När passar ett lån utan UC och när passar det inte?
Det finns definitivt tillfällen då ett lån utan UC kan vara till stor fördel, men också situationer då det inte är att rekommendera. Fördelarna som ofta lyfts fram i samband med lån utan UC kan summeras i följande punkter:
- Låneansökningar som gjorts utan UC kommer inte påverka kreditvärdigheten hos UC
- Lån och krediter som tagits med hjälp av andra upplysningsföretag syns inte hos UC
Ett lån utan UC kan vara bra när…
Om du gör många låneansökningar under kort tid där UC används för att inhämta kreditupplysningen kommer det påverka ditt kreditbetyg negativt. För att behålla betyget så högt som möjligt kan då lån utan UC löna sig.
Det kan vara till exempel om du behöver teckna ett lån idag men har planer på att ta ett större lån inom kort, exempelvis ett privatlån upp mot 600 000 kr eller ett bolån på flera miljoner, och inte vill riskera att då få avslag eller sämre lånevillkor. Oftast gäller detta när du söker om ett mindre lånebelopp, kanske behöver du akut låna för att täcka en plötslig utgift.
Ett privatlån utan UC kan alltså passa när det handlar om en engångslösning som du inte vill ska påverka dina framtida lånechanser. Det kan dock också vara så att du redan har många förfrågningar hos UC – vilket kan göra det svårt att få ett nytt lån – och att du därför väljer en långivare med ett alternativ kreditupplysningsföretag.
Att lån och krediter som tagits med UC inte syns vid en låneansökan utan UC, betraktas av många som en fördel, men det är snarare något som kan innebära stor risk för låntagaren.
Ett lån utan UC är mindre bra när…
Lån utan UC bör aldrig användas som ett sätt att dölja att du redan är skuldsatt och saknar betalningsförmåga för ett nytt lån. Om du har så pass många lån och krediter att långivare som använder UC nekar dig lån bör du inte se lån utan UC som din lösning. Istället rekommenderar vi att du överväger andra alternativ än ett nytt lån.
Långivare är medvetna om att de tar en större risk när de lånar ut utan UC. Därför är räntan också ofta högre på dessa lån. Det finns därav ingen anledning att låna utan UC bara för sakens skull. Om du vet med dig att du ska ansöka om ett större lån inom det år då kreditförfrågan ligger kvar i registret kan det dock vara fördelaktigt.
Men återigen, om du har fått avslag från en långivare som använder UC bör du i första hand se över din ekonomiska situation istället för att söka ett nytt lån. Det finns hjälp att få i form av till exempel kommunens budget- och skuldrådgivare. Lägg upp en plan för att betala av dina nuvarande skulder innan du ansöker.
Hur ansöker jag om privatlån utan UC?
När det gäller privatlån utan UC är utbudet mer begränsat. Det är framförallt långivare som erbjuder mindre krediter som använder alternativa kreditupplysningsföretag. Det finns dock ett fåtal aktörer på marknaden som erbjuder högre belopp i form av privatlån utan UC.
För att ansöka måste du först se till att det finansbolag eller kreditinstitut du vänder dig till med din låneansökan använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC – samt att de erbjuder lån på det belopp du önskar låna.
Själva ansökningsprocessen går till precis som för vilket privatlån online som helst. Du surfar in på långivarens hemsida, fyller i dina personliga uppgifter och signerar med BankID. Därefter hanterar långivaren din ansökan genom att bland annat begära ut en kreditupplysning, vilket då inte görs hos UC utan hos ett annat företag.
Vid godkänd ansökan betalas pengarna ut till ditt angivna konto enligt långivarens utbetalningstider.
Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?
Det finns många långivare på marknaden, men bland de som erbjuder privatlån utan UC är det högsta beloppet du kan låna (i skrivande stund) 300 000 kronor. Maxgränsen är med andra ord betydligt lägre än för ett privatlån med UC, som normalt ligger på 600 000 kronor. Det beror på den ökade risken för långivaren med lån utan UC.
För att hitta de bästa sms-lånen utan UC rekommenderar vi att du jämför olika låneerbjudanden genom en låneförmedlare.
I vår lista över långivare och låneförmedlare kan du jämföra olika låneerbjudanden: