Villapriserna ökar – och så också optimismen
24 juli, 2020 Elsa LötvallTrots alla dystra signaler om sämre tider fortsätter villapriserna uppåt. Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport över bostadsmarknaden. Samtidigt har hushållen gjort en helvändning – nästan lika många som tidigare trodde att priserna skulle sjunka, tror nu att de kommer stiga det kommande året, enligt SEB:s bostadsindikator.
Foto: Roland Magnusson – stock.adobe.com
Snabbval
Uppåt för villor, men oförändrat för bostadsrätter
Den senaste månaden ökade priserna på villor med 2 procent, enligt mätningar från Svensk Mäklarstatistik. Det innebär att medelpriset för en villa nu ligger på 3,4 miljoner kronor i Sverige. Högsta genomsnittliga priset hittar vi föga förvånande i Stockholms län – på 6,1 miljoner kronor. Samtidigt såldes flest villor i Västra Götalands län.
Prisutvecklingen på årsbasis är nu +5 procent för villor i hela Sverige och som högst +7 procent i Stor-Malmö.
Bostadsrätter har inte haft samma tydliga uppåtkurva i juni månad. Sett till hela Sverige är priserna oförändrade, medan de i Göteborgsområdet ökade med 1 procent och i Stockholmsområdet minskade med samma procent.
Rekordmånga sålda bostäder
Värt att notera är att antalet sålda bostäder första halvåret 2020 nådde rekordnivåer, trots Corona-pandemin. I maj minskade antal sålda bostäder, men det vändes sedan till en ökning i juni, visar statistiken. Jämfört med juni förra året ökade antalet sålda villor med 3 procent och antalet bostadsrätter ökade med rekordhöga 14 procent.
Samtidigt fortsätter prisutvecklingen för fritidshus att stiga och är nu uppe i en årlig ökning på 9 procent. Det jämfört med i början på året då utvecklingen på en årsbasis låg på +6 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Läs mer: Maxa hemestern – Tips för att köpa fritidshus
Kraftig återhämtning av hushållens förväntningar
Samtidigt som prisutvecklingen är fortsatt stabil, återhämtar sig hushållens boprisförväntningar rekordsnabbt. Det visar SEB:s boprisindikator för juli månad. De senaste månaderna har ungefär hälften av de svarande trott att priserna på bostadsmarknaden ska sjunka och bara en femtedel har trott på stigande priser, fram tills nu.
Nu har förväntningarna på bostadsmarknaden gjort en helvändning, till att 42 procent av hushållen tror att priserna på bostäder kommer stiga under 2020. Samtidigt är det bara 18 procent som tror att de sjunker.
Det är en historisk vändning för indikatorn, som ökade med 47 enheter från förra månaden (från -23 till +24).
Goda utsikter, även om faran inte behöver vara över
”Aldrig tidigare har vi sett en så stor uppgång en enskild månad. Avtagande styrka i pandemin, hopp om ekonomisk återhämtning och statistik som visar att bostadsmarknaden inte tagit särskilt mycket stryk under krisen, gör att hushållens syn på prisutvecklingen förändrats dramatiskt”, säger Jens Magnusson på SEB.
I en kommentar till boprisindikatorn säger han att det inte behöver betyda att faran är över, men att ”det faktum att boprisindikatorn stiger så kraftigt ger i sig ett stöd för bostadsmarknaden framöver”. Så länge hushållen och analytiker tror på låga räntor det kommande året ökar förutsättningarna för att priserna fortsätter hållas uppe.
Stigande priser försvårar för unga låntagare
Även om stigande bostadspriser uppskattas av bostadsägare och är ett tecken på en hälsosam samhällsekonomi, är det inte alla som går ut som vinnare. När priserna stiger är det nämligen allt fler som måste teckna privatlån till kontantinsatsen eller ha en medlåntagare för att ha råd att köpa egen bostad, framförallt bland unga vuxna.
Enligt en undersökning från Skandia har så mycket som var fjärde låntagare under 30 år idag en förälder som medlåntagare till sitt bolån. Denna siffra har ökat stadigt sedan 2016 – då siffran endast låg på 17 procent.